Chystají se nové ekonomické zákony

29.10.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Kritika EU si vynutí rychlejší přijímání legislativních norem, říká P

Kritika EU si vynutí rychlejší přijímání legislativních norem, říká P. Rychetský

V listopadu padne rozhodnutí o deregulacích a privatizaci průmyslu.

Struktu

rální změny ekonomiky projedná vláda na svém zasedání 8. listopadu, kdy se bude zabývat konkrétní reakcí na letošní kritickou zprávu Evropské komise. Ta ČR vytýkala mimo jiné i nedostatky ve fungování národního hospodářství. "Velmi důležitá jsou opatření jak v oblasti restrukturalizace, tak i deregulace, ale konkrétní opatření budeme projednávat až v listopadu. Jinak se musíme zabývat i privatizací nefinančních institucí, i když jsme byli pochváleni za privatizaci bank. Výtky měla zpráva i k demonopolizaci energetiky a ministr Grégr slíbil, že do konce roku předloží vládě paragrafované znění příslušného zákona," uvedl pro HN ministr zahraničí Jan Kavan během středečního zasedání kabinetu.

Jedním z kroků v odstraňování našeho zaostávání při přípravě na vstup do EU je vypracování 37 návrhů zákonů. Ty by měly odstranit největší nesoulad mezi naším právem a předpisy EU. "V letošní hodnotící zprávě Evropské komise je na 64 místech použita věta: Pokrok je nulový nebo nedostatečný v oblasti legislativy. Proto odst

ranění 37 těchto zmínek již budeme považovat za pokrok," řekl vicepremiér Pavel Rychetský. "Ministři musí předložit své návrhy vládě nejpozději do konce prosince, aby přišly nejpozději na únorovou schůzi sněmovny," dodal. EK totiž bere v úvahu jen zákony, které byly přijaty do konce června.

Ministr financí Pavel Mertlík musí podle Rychetského připravit osm návrhů a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr dvanáct. "Slíbil tři, to je také důvod pro to, aby se s ním ještě jednalo," uvedl vicepremiér. Ministr zahraničí Jan Kavan vyjádřil pro HN naději, že se práce podaří urychlit.

Vláda chce také jednat o zkrácení legislativního procesu, například zkrácením jednacího cyklu sněmovny z nynějších sedmi alespoň na pět týdnů. Kabinet také ještě letos předloží novelu ústavy, která by ho oprávnila přijímat některé normy důležité pro harmonizaci práva přímo, bez souhlasu Parlamentu.

Zdroj: HN z 29. 10. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU