Kapitálové trhy v USA zažily v závěru týdne nebývalý boom

02.11.1999 | ,
Domovská stránka


Kladné zprávy o americké ekonomice měly dramatický dopad na americké kapitálové trhy

Kladné zprávy o americké ekonomice měly dramatický dopad na americké kapitálové trhy. Kapitálový trh Nasdaq, kde se obchoduje s akciemi technologických firem, vytvořil v pátek svůj nový rekord, když jeho akciový index vzrostl o 3,2 procenta na 2966,43 bodu. Pozadu nezůstaly ani akcie na Wall Street, když Dow Jonesův index posílil o jedno procento.

Prudký růst akcií začal ve čtvrtek po zveřejnění příznivých zpráv o stavu amerického hospodářství. Náklady na pracovní sílu totiž vzrostly jen o 0,8 procenta, což je méně, než se očekávalo. Klesl i pozorně sledovaný indikátor cen zboží, které nakupují výrobci v oblasti Chicaga. Federální rezervní fond (Fed) by proto nemusel zvýšit své úrokové sazby.

Obavy týka

jící se zvyšování úrokových sazeb zmírnil i propad nákupů amerických domácností o 12,8 procenta v letošním říjnu. Část investorů proto věří, že inflace není v současnosti tak velký problém, aby musel Fed zakročit.
Dalším významným impulsem, který vlil op
timismus do žil obchodníků, byl prudký růst amerického hrubého domácího produktu o 4,8 procenta ve třetím čtvrtletí letošního roku. "Je to strašlivě překvapující," říká ekonom Petr Zahradník ze společnosti Conseq Finance. Podle něj nemá desetiletý růst americké ekonomiky ve světě obdoby od konce druhé světové války .Dobrá nálada na amerických trzích se promítla i do obchodování v Evropě.

Vzrostly všechny klíčové evropské burzy v Londýně, ve Frankfurtu i v Paříži. Na pařížské burze přitom index nejlepších akcií, tzv. blue chips, dosáhl své rekordní úrovně. Růstová vlna se nevyhnula ani střední Evropě..Maďarské v pátek vzrostly o tři procenta proti nevýraznému zisku českých akcií o 0,85 procenta. Na rozdíl od stejného dne před sedmdesáti lety, kdy v USA

začala velká hospodářská krize, se burziáni na Wall Street mohli radovat.

Zdroj: LN z 1. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka