Výběr pojistného značně zaostává

02.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Důchody se vyplácejí včas, na příjmech důchodového účtu ale chybí 15,1 miliardy

Důchody se vyplácejí včas, na příjmech důchodového účtu ale chybí 15,1 miliardy

Deficit státního rozpočtu se podařilo na konci října zmírnit. Přesto však kabinet musí počítat s celkovým schodkem okolo 40 miliard korun.

Hospodářská situace se v posledních měsících mírně zlepšila. Dokazuje to i plnění státního rozpočtu. "Říjnové hospodaření potvrzuje, že v ekonomice došlo k pozitivním trendům. Inkaso rozhodujících daňových položek je nyní příznivé," řekl včera HN náměstek ministra financí pro rozpočet Eduard Janota. Uspokojivý byl na konci října zejména výběr

spotřebních daní, DPH a daně z příjmů právnických osob. Ty nejvěrněji odrážejí ekonomickou aktivitu. "Výběr daní se oproti září zlepšil," dodal. Z předpokládané celoroční částky vybrané na těchto daních - 260 miliard korun - mělo Ministerstvo financí (MF) k poslednímu říjnu na rozpočtovém účtu již 213 miliard.

V průběhu října se proto podařilo snížit rozpočtový schodek z 8,6 miliardy Kč na 7,4 miliardy. Za deset měsíců letošního roku vybral resort financí na příjmech státního rozpočtu celkem 462,020 miliardy Kč. Tato suma však nestačila pokrýt výdaje v rozsahu 469,446 miliardy. Informace o rozpočtovém hospodaření včera poskytla Jana Vargová z tiskového odboru MF.

I přes relativně příznivý vývoj má rozpočet problémy. "Alarmující je výpadek na důchodovém účtu. Na konci října činil rozdíl mezi příjmy a výdaji 15,1 miliardy korun," upozornil Janota. Celkový deficit příjmů z pojištění a všech výdajů v sociální oblasti již činí 24 miliardy korun, dodal. Důvodem nerovnováhy je zejména rostoucí nezaměstnanost. Ta u

krajuje ze sociálních výdajů a výdajů na politiku zaměstnanosti. Prostředky určené na výplatu podpory v nezaměstnanosti například proti loňskému říjnu narostly o 38 procent. Počet lidí bez práce ovlivňuje i výběr pojistného na sociální zabezpečení. Tam ke konci října chybělo okolo 17 miliard korun.

Určité napětí výdajů lze vysledovat i v čerpání státních fondů. Z plánované celoroční částky 2,34 miliardy korun bylo na konci října již vyčerpáno 2,26 miliardy korun. Nároky si činil zejména Státní fond tržní re

gulace, který podporoval domácí producenty mléka.

Na konci roku počítá MF s výpadkem na straně příjmů v rozsahu okolo 15 miliard korun. Největší podíl na této částce připadne na špatný výběr pojistného (12 miliard Kč), peníze budou chybět i na účtu splátek vládních úvěrů (přes dvě miliardy). Díky poklesu úrokových sazeb však MF ušetří téměř osm miliard při splácení státního dluhu. Deficit rozpočtu by tak měl koncem roku překročit schválených 31 miliard Kč a dosáhnout zhruba 40 miliard.

Zdroj: HN z 2. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU