Zájemci o KB mají dostat informace tento měsíc

02.11.1999 | ,
Domovská stránka


Kdy možní zájemci o Komerční banku (KB) dostanou informační memorandum, není dosud jasné

Kdy možní zájemci o Komerční banku (KB) dostanou informační memorandum, není dosud jasné. Podle náměstka ministra financí Jana Mládka je nyní obtížné poslat informační memorandum, když ještě není ukončena snaha banky o zlepšení struktury úvěrů. "Anglická verze informačního memoranda je hotova," říká však Vladimír Dlouhý zastupující společnost Goldman Sachs, která je poradcem při privatizaci KB.

Informační memorandum podle dřívějších vyjádření zástupců KB mělo být odesláno v listopadu. Počet zájemců o největší českou banku je podle Mládka více jak deset. Jak se bude vyvíjet privatizace KB, bude záviset i na případných řešeních problémových úvěrů. Na začátku října KB ve spolupráci s ING Barings ukončila analý

zu svého úvěrového portfolia. Nejhorší úvěry by měly být vyvedeny z banky nebo být sekuritizovány, což znamená, že banka své špatné úvěry odprodá přes vybraný subjekt a obejde se bez pomoci státu. O konečné variantě restrukturalizace podle tiskového mluvčího KB, rozhodne vláda.

"Nezbytnou podmínkou tržního řešení je navýšení základního jmění," dodává. To je stále blokováno žalobou menšinového akcionáře. Pomoci tak bude muset zřejmě opět stát. Při privatizaci České spořitelny je stát již mnohem dál. Dnes by měl Řídící výbor pro privatizaci bank dostat analýzu nabídky rakouské banky Erste Bank na nákup 52procentního balíku akcií ČS od privatizačního poradce společnosti Merrill Lynch.

Zdroj: LN z 2. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka