Erste Bank nabídla za spořitelnu tři různé ceny podle míry očištění

03.11.1999 | ,
Domovská stránka


Za Českou spořitelnu (ČS) v současném stavu kvality nabídla rakouská Erste Bank 1,8 miliardy korun, při převzetí nedobytných <!-- #15 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=15',243,420,'no')">aktiv</a> státem podle představ Ministerstva financí (MF) je ochotna zaplatit 18,3 miliardy korun

Za Českou spořitelnu (ČS) v současném stavu kvality nabídla rakouská Erste Bank 1,8 miliardy korun, při převzetí nedobytných státem podle představ Ministerstva financí (MF) je ochotna zaplatit 18,3 miliardy korun. Při očištění podle vlastních představ Erste Bank nabídla 36,6 miliardy korun. S odvoláním na zdroje z bankovních kruhů to včera uvedla ČTK.

Řídící výbor pro privatizaci bank včera analyzoval nabídku, kterou Erste Bank podala minulý týden v p

átek.

Místopředseda FNM Jiří Havel uvedl, že vyhodnocování nabídky může trvat dva až tři týdny, ovšem celé jednání může podle vývoje trvat týdny i měsíce. K otázkám ceny uvedl, že ji v současné době nezná. Do konce roku však bez ohledu na to, zda k prodeji dojde či ne, musí podle něj k "nějaké očistě ve spořitelně dojít".

Banka podle materiálu MF očekává na konci roku ztrátu až 14,3 miliardy korun. Bez pomoci státu by v takovém případě banka nebyla schopna splnit klíčové ukazatele stability, které vyžaduje Česká národní banky. V této souvislosti se předpokládalo, že by Konsolidační banka odkoupila či zaručila zhruba 50 miliard korun úvěrů, z čehož by inkasovala ztrátu zhruba 22,5 miliardy korun.

Zdroj: HN z 3. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka