Zpomalení privatizace oslabilo burzu

03.11.1999 | ,
Domovská stránka


Úterní obchodování bylo nejvíce poznamenáno pondělním vládním prohlášením o pozdržení privatizace

Úterní obchodování bylo ne

jvíce poznamenáno pondělním vládním prohlášením o pozdržení privatizace. Nejvíce byly touto zprávou zasaženy telekomunikační společnosti SPT Telecom a České radiokomunikace (ČRa). Akcie ČRa ztrácely v dopoledních obchodních hodinách až 7 % a jejich cena se blížila 1000 Kč, pak ale přidaly a obchodování končily na ceně 1040 Kč. U SPT Telecom nebyl propad tak dramatický, ovšem i tento titul včera v důsledku odložení privatizačního rozhodnutí ztrácel přes jedno procento.

Bankovní tituly nebyly zprávou tak výra

zně poznamenány, nicméně objem obchodů byl podprůměrný. Česká spořitelna si po pondělním prudkém propadu způsobeném jednak výsledky, jednak nejasností ohledně jednání státu s rakouskou Erste Bank o oddlužení banky mírně polepšila a zůstává nad hranicí 180 Kč. Akcie Komerční banky při absenci nových zpráv zaznamenaly minimální objem obchodů. Nejatraktivnějším titulem těchto dnů tak zůstává ČEZ, který sice oznámil špatné hospodářské výsledky v důsledku klesající poptávky po elektrické energii a slabé koruny, na druhé straně jednání vlády o deregulacích pro rok 2000 představuje možnost zlepšení hospodářského výsledku.

Akcie ČEZ včera znovu posílily o 0,2 %, ovšem objem obchodů se proti posledním dnům rovněž snížil. Akcie IPB před svou dnešní premiérou v systému SPAD včera mírně posílily a obecně lze očekávat, že jejich zařazení na prestižní pražský trh zvýší jejich atraktivnost. Ačkoliv ostatní západoevropské a středoevropské burzy včera nezaznamenaly žádné oslnivé růsty, patřil v úterý pražský trh se svým jedn

oprocentním poklesem mezi nejhorší. Maďarský BUX přidal 1,3 %, polský WIG stagnoval a západní Evropa pouze mírně klesala v důsledku zprávy o odstoupení francouzského ministra financí. Akcie ČRa ztrácely v dopoledních obchodních hodinách až sedm procent.

Zdroj: LN z 3. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka