Průmysl svůj růst ze srpna neudržel

10.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Po srpnovém růstu se průmyslová výroba v září opět propadla - meziročně o 2,2 procenta

Po srpnovém růstu se průmyslová výroba v září opět propadla - meziročně o 2,2 procenta. Oznámil to včera Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků se jedná pouze o jednorázový výkyv, který by neměl zbrzdit předpokládaný růst odvětví.

O něco příjemnější jsou výsledky ve stavebnictví ve stejném měsíci. Ty naznačují, že obor po několika měsících krize snižuje mezery svého propadu. Stavební výroba v září se podle oznámení ČSÚ reálně meziročně propadla o 1,4 procenta. Za prvních devět měsíců stavebnictví propadlo o 7,7 procenta. Zářijový výsledek ale znamená nejnižší pokles za letošní rok.

Podle analytiků se ve stavebnictví začíná projevovat efekt vládních investičních zakázek, které sice mají určité zpoždění, o to více se však dá očekávat jejich kulminace v závěru roku s tím, jak se budou uvolňovat ze státního rozpočtu peníze na investice. Dalším faktorem bude zřejmě růst vydaných stavebních povolení - ve třetím čtvrtletí letošního roku stoupl jejich počet oproti stejnému obd

obí vloni o 18,3 procenta. Tento fakt signalizuje možné zlepšení vývoje stavebnictví v příštích měsících. Napomoci by měla i mimo jiné nízká meziroční srovnávací základna. Nedá se ale očekávat, že se stavební výroba dokáže ještě letos vymanit ze záporných čísel, celoroční propad odvětví se odhaduje až na sedm procent.

Srovnávací základna by měla být jedním z faktorů zlepšení i v průmyslu, kde byly poslední měsíce loňského roku charakteristické velkými propady objemu výroby. Zejména kvůli tomu lze ještě v letošním roce čekat přírůstky meziročních indexů průmyslové produkce. Celkově by měl průmysl v porovnání s loňským rokem ještě mírně propadnout.

"V průmyslovém sektoru dochází k oživení, ale nebude tak rychlé, jak se většinou očekává. Přestože existuje několik velmi dobře prosperujících podniků, které táhnou průmyslovou výrobu, většinu firem brzdí nedostatek peněz v ekonomice, a proto nejsou schopny plně využít oživení poptávky doma i v zahraničí," domnívá se Hana Fegutová z IPB.

Tvrzení o pomalém oživení dokládá i index průmyslové výroby očištěný o počet pracovních dní v měsíci. Jeho zářijový meziroční pokles o 2,2 procenta nijak nevybočuje z řady předchozích měsíců.

Například zpracovatelský průmysl se v září opět ponořil do útlumu, když po srpnovém růstu snížil výkon o 1,2 procenta. Problémy podle výsledků ČSÚ přetrvávají v oblasti textilního průmyslu, výroby strojů a zařízení nebo v koksování. Zde jsou meziroční přírůstky produkce stále záporné. Oproti minulým měsícům se podle statistických čísel "zhorši

l" výsledek výroby optických elektrických a optických přístrojů, která vykazuje vysokou dynamiku růstu. Meziroční tempa přírůstku výroby z minulých měsíců přes 50 procent se v září snížila na "pouhých" 13,8 procenta. Na snížení tempa růstu produkce elektrických a optických zařízení, které v předchozích měsících vyrovnávalo impotenci velké části odvětví, pak doplatil výsledek celého zpracovatelského průmyslu, míní Ivo Nejdl z Raiffeisenbank.

Na rozdíl od objemu výroby celkové tržby z průmyslové činnosti v září meziročně dále vzrostly - ve stálých cenách o 1,3 procenta. Výsledky průmyslových tržeb potvrzují, že se poptávka oživuje a pomáhá vyprodávat sklady. Celkový objem průmyslových tržeb v září činil 118,7 miliardy korun ve stálých cenách. Podle ředitele o

dboru statistiky průmyslu Michala Zachystala jde o velmi dobrý výsledek v porovnání s ostatními měsíci.

Dlouhodobě jsou vyhlídky české ekonomiky podle ankety agentury Reuters více než dobré. Recese trvající pět po sobě následujících čtvrtletí skončila. V příštím roce očekávají ekonomové růst ekonomiky o 1,8 procenta, v dalších dvou letech pak přes tři procenta.

Na základě žebříčku nejlepších firem v odvětví sestavených Czech Rating Agency má v současné době největší růstový potenciál chemie, výroba gumy a plastů, sklářství a keramika a zejména elektrotechnický průmysl spolu optikou.

Zdroj: HN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU