Nastává ozdravení české ekonomiky?

10.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Pochybnosti nad úsilím české vlády odvrátit pomocí restrukturalizace podniků, reforem finančního trhu a privatizace bank dosavadní trend slabé produktivity vyjádřil britský výzkumný ústav The Economist Intelligence Unit

Pochybnosti nad úsilím české vlády odvrátit pomocí restrukturalizace podniků, reforem finančního trhu a privatizace bank dosavadní trend slabé produktivity vyjádřil britský výzkumný ústav The Economist Inte

lligence Unit.

Ve své studii o rizicích, jimž budou země s transformující se ekonomikou v příštím roce vystaveny, upozornil na nebezpečí, že opatření, jež přijala vláda, budou nedostatečná, rozkouskovaná nebo pomalu uzákoněná. V důsledku toho nebude vytvořeno příznivé klima pro to, aby se dostatečně rychle nastartoval ekonomický růst, který by přesáhl průměr zemí OECD. Ve střednědobé perspektivě by to mohlo ohrozit makroekonomickou stabilitu, míní EIU.

K silným stránkám české ekonomiky podle ústavu patří silný konsensus o nutnosti provádět zdravou monetární a fiskální politiku. Pozitivní je také liberální režim obchodování a směnného kursu, diverzifikovaná průmyslová základna, přičemž zvlášť silné je strojírenství. EIU kladně hodnotí také mírnou dluhovou

zátěž a vyhovující poměr dluhové služby.

Ke slabostem naopak patří nedostatečná průhlednost státního rozpočtu, nedostatečné uplatňování práv drobných akcionářů v podnicích a to, že růst je závislý na zdrojích ze zahraničí.

U České republiky může podle EIU další ekonomický vývoj negativně ovlivnit skutečnost, že není schopna pokrýt své investice vlastními úsporami.

Simon Tilford z EIU nicméně ČTK řekl, že největším problémem České republiky nejsou nedostatečné úspory, ale pokračující politická nestabilita.

V tabulce rizik se Česká republika umístila s 36 body na 11. místě. Polsko se umístilo s 35 body na 7. místě a Maďarsko se 43 na 28. místě. Nejméně rizikovou ze sledovaných zemí je Singapur, který má 16 bodů.

Zdroj: HN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU