Jaké jsou podmínky získání úvěru?

10.11.1999 | ,
BYDLENÍ


Stále více rodin se snaží vyřešit svou bytovou situaci pomocí úvěru

Stále více rodin se snaží vyřešit svou bytovou situaci pomocí úvěru. I přesto, že se hypoteční úvěry staly díky státním podporám dostupnější i pro rodiny s průměrným příjmem, pro mnoho začínajících mladých lidí představuje jejich získání stále velký problém. Přijatelnou alternativu jim však nabízejí stavební spořitelny, a to hned formou dvou typů úvěrů. Úvěr ze stavebního spoření je možné čerpat nejdříve po 2 letech spoření. Lze ho využít pouze na financování bytových potřeb, jimiž se rozumí nejen výstavba domu či pořízení bytu, ale i dílčí stavební úpravy, jako je například koupelna, elektroinstalace, ústřední topení, okna, fasáda či přestavba podkroví na byt a další.

Žadatelé o úvěr musí předložit doklady osvědčující použití finančních prostředků na účel sjednaný ve smlouvě, většinou jde přímo o účty za provedené stavební práce, které pak spořitelna proplácí. Spořitelny podmiňují čerpání úvěru také minimálním zůstatkem na účtu, jenž tvoří vklady, připsaná státní podpora a úroky z nich, a je vyjádřen jako procentní podíl z cílové částky. Jeho výše se pohybuje v rozmezí 40 - 50 % cílové částky podle jednotlivých spořitelen. Důležité je i dosažení minimálního hodnotícího čísla, které spořitelna stanovila pro příslušný přidělovací měsíc a s jehož pomocí určuje pořadí pro přidělení cílové částky. Jeho výše závisí na zvolené cílové částce, na typu spoření a na době, po kterou již klient spoří.

Důležitou podmínkou pro získání úvěru je také prokázání schopnosti úvěr splácet, u vyšších částek je požadováno jeho zajištění prostřednictvím ručitele nebo zástavy. Spořitelna může také požadovat, aby účastník pojistil majetek, který je předmětem zástavního práva, a uzavřel životní a úrazové pojištění, které musí být ve prospěch stavební spořitelny. Potřebné zajištění úvěru je u jednotlivých spořitelen značně odlišné. ČMSS například nepožaduje do výše 130 tisíc korun zajištění žádné, naproti tomu stavební spořitelny Raiffeisen a Wüstenrot na stejný úvěr vyžadují záruku dvou ručitelů. Výši a způsob zajištění však nelze zobecňovat. Spořitelny posuzují jednotlivé žádosti individuálně a zohledňují faktory jako finanční zázemí klienta, předchozí zkušenost s ním a další. Maximální výše úvěru je dána rozdílem mezi částkou cílovou a uspořenou a hlavní výhoda spočívá v tom, že úvěr je úročen pouze 6 %.
Překlenovací úvěry jsou stále výhodnější

Nabídkou překlenovacího úvěru vycházejí spořitelny vstříc především klientům, kteří ještě nemají nárok na čerpání úvěru ze stavebního spoření, ale potřebují okamžité finanční prostředky k vyřešení svých bytových potřeb. Žadatelé opět musí úvěr dostatečně zajistit a prokázat schopnost splácení. Na využití meziúvěru nemají účastníci spoření právní nárok. Úroky se stanovují na tržním principu, jsou tedy vyšší než

u úvěru ze stavebního spoření a pohybují se od 6,5 do 11 %. Překlenovací úvěr může být klientům poskytnut, pokud naspoří nebo jednorázově vloží na účet stavebního spoření určitou minimální část z cílové částky, kterou stanovují jednotlivé spořitelny.

Překlenovací úvěry se setkaly s mimořádným zájmem klientů, jen za první tři čtvrtletí tohoto roku jich poskytly stavební spořitelny přes 62 tisíc v částce dosahující téměř 10 miliard korun. Ve snaze umožnit přístup k úvěrům co nejvíce žadatelům snižují spořitelny výši minimálního zůstatku na účtech a vyhrazují dodatečné prostředky dosahující stovek milionů korun. "Abychom pomohli naplnění bytových potřeb především mladých lidí, rozhodli jsme se za zvláštních podmínek uvolnit jednu miliardu korun na bytovou výstavbu ve formě překlenovacích úvěrů. Důležité je, že na rozdíl od předchozích podmínek je nyní možné okamžité financování již od 30 % vlastních prostředků," říká mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Václav Trachta. Jednu miliardu korun na překlenovací úvěry vyčlenila i Českomoravská stavební spořitelna. Ty za zvýhodněných podmínek poskytuje na privatizaci bytů.

Zdroj: LN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ