Vývozci zemědělských komodit vítají změnu licenčního režimu

12.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


O zrušení povinnosti exportérů zemědělských komodit žádat o vývozní licence včera rozhodlo Ministerstvo zemědělství (MZe)

O zrušení povinnosti exportérů zemědělských komodit žádat o vývozní licence včera rozhodlo Ministerstvo zemědělství (MZe). Mezi nejdůležitější produkty prvovýroby, jichž se změna licenčního režimu týká, patří především semena řepky a slad. Ministerstvo ve své zprávě uvádí, že exportéři rovněž ušetří na poplatku, který nyní činí 0,5 procenta vývozu.

"Důvodem tohoto kroku je jak nezatěžování vývozu poplatky, tak odstranění v minulosti kritizovaných spekulací s licencemi," uvedl pro HN mluvčí MZe Josef Vrzáň. Podle něho již není důvod nadále držet domácí ceny na nižší úrovni, než je cena světová. Změna v seznamu položek, jichž se licenční řízení týká, je však podmíněna novelou vyhlášky o podmínkách vydávání úředního povolení k dovozu a vývozu zboží a služeb, která je v současné době zpracovávána Ministerstvem průmyslu a obchodu.

"Pokud všechno proběhne hladce, měla by novela platit už od počátku ledna příštího roku," sdělil Vrzáň. Licence nadále přetrvávají u strategických surovin, jako je hovězí a vepřové maso, potravinářská pšenice a ječmen.

Vývozci zrušení licencí přivítali. "Krok ministerstva přijímáme s povděkem. Podobná situace už měla nastat mnohem dříve," řekl například Michal Pátek, náměstek ředitele Agropolu, který vyváží řepku. "Kvůli špatné splavnosti Labe je letošní skluz ve vývozu řepky dvě stě až tři sta tisíc tun již nasmlouvaných kontraktů. Pokud by licence nebyly prodlouženy nebo zrušeny, hrozily by ztráty v řádech stovek miliónů jak pro vývo

zce, tak pro prvovýrobu," konstatoval Pátek.

Vývozci se shodují na tom, že zrušení licenčního řízení umožní rychlejší přísun finančních prostředků do zemědělské výroby a vylepšení prodejních cen.

Očekává se, že sklizeň řepky bude příští rok ještě vyšší než letos, kdy překročila 680 tisíc tun. Ceny v České republice se sblížily se světovými natolik, že je ochrana domácích zpracovatelů v případě současných přebytků zbytečná.

Zdroj: HN z 12. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU