Rozpočtové provizorium zvyšuje riziko nesplácení státních dluhů

19.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Menšinová sociálně demokratická vláda připravila zákon o státních dluhopisových programech na úhradu státního dluhu v příštím roce

Menšinová sociálně demokratická vláda připravila zákon o státních dluhopisových programech na úhradu státního dluhu v příštím roce.

Vpřípadě, že se nepodaří včas schválit státní rozpočet na rok 2000, je vážně ohroženo splácení státního dluhu v příštím roce, a tím pověst České republiky v zahraničí. Na úhradu státního dluhu zamýšlí vláda v příštím roce vydat dluhopisy až do výše 71 miliard korun. Včera o tom informovala agentura ČTK s odvoláním na náměstka ministra financí Eduarda

Janotu. Emisi dluhopisů může značně zkomplikovat Parlament, pokud nestihne včas schválit rozpočet na rok 2000 nebo nepřijme náhradní řešení.

"V současnosti máme systém revolvingu, kdy splátky dluhu hradíme vydáváním nových dluhopisů," řekl ve sněmovně náměstek ministra financí Eduard Janota. Vláda však smí vydávat pouze v rozsahu, jaký jí stanoví zákon o státním rozpočtu. "Pokud nebude rozpočet podepsán prezidentem k 1. lednu příštího roku, nebudeme moci tyto emitovat," uvedl Janota. "

V tom případě bychom nemohli dostát svým závazkům, což by vedlo ke ztrátě důvěry v ČR se všemi možnými důsledky v podobě tlaku na jednorázové splacení všech dluhopisů," varoval náměstek ministra. Tyto závazky má Česká republika zejména vůči zahraničním bankám. Vláda přitom smí vydávat státní pouze s přímým souhlasem Poslanecké sněmovny anebo na základě schváleného rozpočtu.

Aby se vyhnula tomuto stavu, připravila vláda návrh zákona státních dluhopisových programech na úhradu státního dluhu splatného v roce 2000 jako náhradní řešení pro případ vleklého jednání o rozpočtu. Jeho verzi již schválila a předložila do dolní komory Parlamentu. Zákon bude projednáván ve stavu legislativní nouze od 30. listopadu v rámci urychleného jednání.

Součástí navrhovaného zákona, doplnil Janota, bude i dluhopisový program na řešení vyššího schodku státního rozpočtu v letošním roce. "Vláda nemá zmocnění na navýšení dluhopisů ke krytí ztráty přesahující letos 31 miliard Kč. Potřebujeme pokrýt deficit řádově ve výši 40

miliard," řekl Janota.

Ministr financí Pavel Mertlík odhaduje, že pokud se poslanci začnou zabývat návrhem rozpočtu již na začátku prosincové schůze, může Poslanecká sněmovna při hladkém průběhu jednání schválit rozpočet již v prvních lednových dnech. Pesimističtější odhady však hovoří o několika týdnech bez rozpočtu v režimu tzv. rozpočtového provizória. Přitom první splatné emise dluhopisů jsou již v lednu a únoru, dodal Janota. Za první čtvrtletí je nutno splatit a nově vydat v hodnotě 42 mili

ard korun, upřesnil.

Pověst České republiky, co se týká splácení dluhů a bezpečnosti investic, je zatím dobrá: Mezinárodní ratingová agentura Fitch IBCA včera naší zemi ponechala při hodnocení dlouhodobých závazků ČR známku BBB+, která neohrožuje bezpečnost vložených investic.

Zdroj: HN z 19. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU