Revitalizace je lepší než pomoc státu

19.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Revitalizační agentura je jen prvním stupněm řešení problémových <!-- #15 --> <a href="." oldjava="('/moduly/modulzprava_velky/napoveda.phtml?language=1&id_kod=15',243,420,'no')">aktiv</a> Konsolidační banky (KoB)

Revitalizační agentura je jen prvním stupněm řešení problémových Konsolidační banky (KoB). "Osm podniků vybraných do revitalizace představuje podle úvěrové angažovanosti pouze dvě až tři procenta aktiv, která má KoB v zásobě," řekl včera na zasedání hospodářského výboru Poslanecké sněmovny generální ředitel KoB Kamil Ziegler. KoB má zhruba 5000 klientů a 150 miliard korun problémových aktiv.

Se čtyřmi podniky ze seznamu revitalizačního programu již experti Revitalizační agentury začali jednat. "U jakých podniků budou zvolena konkrétní restrukturalizační opatření, je dnes obtížné říci," řekl Ziegler. Strategie je zatím jasná pouze u ZPS Zlín a Tatry Kopřivnice, které budou rychle prodány. V případě dalších podniků vybraný

ch vládní hodnotící komisí do revitalizace (AliaChem, ČKD Praha Holding, Spolana, Škoda Plzeň, Vítkovice a Zetor) bude konkrétní restrukturalizační plán předkládat ke schválení Investičnímu výboru manažer.

"Revitalizace je lepší formou řešení než individuální pomoc podnikům přímými zásahy vlády, které by v některých případech byly nevyhnutelné," řekl ministr financí Pavel Mertlík. Podle premiéra Miloše Zemana stát prostřednictvím KoB zestátní některé firmy, aby je mohl opět prodat. "Nečekám, že dojde k mas

ivní kapitalizaci pohledávek," domnívá se Ziegler. "Máme stanovenou strategii u řešení pohledávek na trvale se obracející zásoby, kde je jednou z variant kapitalizace těchto úvěrů, ale nechci, aby vznikl dojem, že to bude plošné řešení," dodal. Podle něj by Konsolidační banka ani nebyla schopna velké množství svých kapitálových účastí spravovat.

Zdroj: HN z 19. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU