Rusko použilo na splátku i zlato

19.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Ruská centrální banka vydala 4,5 miliardy USD ze svých zlatých a devizových rezerv, aby zaplatila zahraniční dluh země

Ruská centrální banka vydala 4,5 miliardy USD ze svých zlatých a devizových rezerv, aby zaplatila zahraniční dluh země. Ve své zprávě určené pro dolní komoru ruského parlamentu to uvedlo ministerstvo hospodářství.

Zpráva, která bude prezentována dumě na konci tohoto týdne, říká, že Rusko se opozdilo se splacením 1,3 miliardy USD v rámci dluhu pocházejícího ze sovětské éry. Rusko se zavázalo splatit v plné výši zahraniční dluh asi 50 miliard USD, vzniklý po roce 1992, a vláda na to použila rezervy centrální banky. Rusko však stále žádá restrukturalizaci dluhu ve výši 100 miliard USD, zděděného po sovětském komunistickém režimu.

Zlaté a devizové rezervy centrální banky činily ke 12. listopadu 11,5 miliardy USD ve srovnání s 12,2 miliardy k 1. lednu, uvedla banka. Odliv kapitálu se snížil od té doby, co vláda zpřísnila kontrolu operací s tvrdou měnou.

Zahraniční partneři přestali repatriovat kapitál z ruského bankovního systému v prvním čtvrtletí tohoto roku, ačkoli místní banky uzavíraly kapitálové exportní operace, které v tomto roce dosáhly 2,4 miliardy USD. Zahraniční aktiva ruských bank klesla ve srovnání s minulým rokem o 60 procent na 3,1 miliardy USD.

Zdroj: HN z 19. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU