Unie nepodpoří rozpočet

22.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Pravostředová koalice je jediným možným řešením, míní US

Pravostředová koalice je jediným možným řešením, míní US

Premiér Zeman chce na setkání nekomunistických stran i přes odmítavý postoj čtyřkoalice nadále jednat o ekonomických

prioritách.

Na setkání všech parlamentních stran vyjma komunistů, které se uskuteční na pozvání sociální demokracie, se Unie svobody nehodlá bavit o rozpočtu. Představitelé US se na tom shodli v sobotu v Mladé Boleslavi na jednání svého republikového výboru. Unionisté považují záměr předsedy vlády a šéfa ČSSD Miloše Zemana mluvit o tomto přepracovaném vládním návrhu zákona na schůzce šéfů stran, namísto veřejné debaty v Poslanecké sněmovně, za samoúčelný. "V žádném případě nehodláme na takovém jednání hl

edat nestandardní řešení projednávání státního rozpočtu na rok 2000," uvedl předseda unie Jan Ruml. Místopředseda strany Karel Kühnl jednoznačně prohlásil, že unie rozpočet nepodpoří.

US nadále trvá na svém návrhu na vytvoření pravostředové koalice s lidovci a ODS. Ta se ale nevzdává myšlenky na vznik superkoalice nekomunistických parlamentních stran, jednat o ní ovšem znovu hodlá až po svém prosincovém kongresu.

Premiér Zeman, jenž chce s ostatními stranami hovořit především o ekonomických prioritách země, řekl, že termín schůzky by měl být znám v několika dnech. Přes odmítavý postoj US a lidovců věří, že se s partnery dohodne alespoň na přijetí zákona o státním rozpočtu. Jeho neschválení by podle něj nebylo pohromou pro kabinet, který by mohl vládnout po

dle rozpočtového provizória, ale pro státní zájmy ČR. Odmítnutí rozpočtu by podle Zemana vedlo ke snížení kredibility ČR a v důsledku toho ke zpomalení přílivu zahraničních investic, který se dosud vyvíjel velmi pozitivně. ODS považuje jednání o rozpočtu u dalšího "kulatého stolu " za primární.

Zdroj: HN z 22. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU