Zemětřesení v Japonsku může narušit ekonomický růst

11.03.2011 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Dnešní silné zemětřesení v severovýchodním Japonsku uzavřelo v zemi některé jaderné elektrárny a ropné rafinerie.

Také ochromilo dopravu a přerušilo dodávky elektřiny mnoha domácnostem a firmám. Událost by podle ekonomů mohla dočasně oslabit očekávané oživení ekonomiky z útlumu na konci loňského roku.

Zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy stupnice vyvolalo nejen silné otřesy, ale také přívalovou vlnu cunami, která už s ničivými následky zasáhla pobřeží na sever od Tokia. Podle agentury Kjódó byla na velké části japonského území zastavena letecká, železniční i silniční doprava. Podle zdrojů z odvětví námořní přepravy už jsou uzavřeny také všechny japonské přístavy, protože hrozí nebezpečí nových cunami.

"Plný rozsah škod stále neznáme, avšak vzhledem k tomu, co se stalo po zemětřesení v Kóbe, to určitě přiměje vládu k sestavení krizového rozpočtu. Lze očekávat pokles spotřebních výdajů, což může dočasně snížit hrubý domácí produkt," řekl ekonom výzkumného institutu banky Mizuho Jasuo Jamamoto. Zemětřesení v Kóbe v roce 1995 způsobilo škody kolem 100 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč) a byla to nejnákladnější přírodní katastrofa v dějinách.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU