Kterou stavební spořitelnu vybrat?

22.11.1999 | ,
BYDLENÍ


V závěru každého roku roste zájem o stavební spoření

V závěru každého roku roste zájem o stavební spoření. Odhaduje se, že v listopadu a prosinci přibude celkem asi 150 000 klientů. Kterou stavební spořitelnu je nejlépe vybrat?

Rozdíly mezi spořitelnami nejsou závratné. Nikdo neudělá fatální chybu, když si s výběrem nebude příliš lámat hlavu a zvolí spořitelnu "naslepo". Hlavní totiž je, že zhodnocení vkladů je ve spořitelnách přibližně stejně vysoké a že ve všech případech jde o kvalitně řízené banky s velkou spolehlivostí vkladů. V každé z nich jsou totiž v té či oné míře majetkově zastoupeny německé či rakouské stavební spořitelny a banky s mnohaletou zkušeností v této oblasti.

Jisté rozvíjely mezi spořitelnami však přesto existují. Kdo si je uvědomí, může získat nemálo peněž na víc nebo jiné výhody.

Úvěr lze mít rychleji

Například klient, který co nejdříve potřebuje úvěr, by měl vědět, že v některých spořitelnách je možné získat úvěr ze stavebního spoření (za výhodný úrok, zpravidla 6%) rychleji než v jiné. A to proto, že v nich stačí naspořit jen 40 nebo 45 % z cílové částky, na kterou zní smlouva o spoření (cílová částka je suma, kterou bude mít klient po skončení spoření k dispozici včetně úvěru). Časové úspory jsou značné. Je totiž rozdíl, jestliže např. při cílové částce 240 000 korun je nutné pro zís

kání úvěru naspořit (včetně státní podpory a úroků) 96 000, 108 000 nebo 120 000 korun. Kdo ukládá například pravidelně 1500 korun měsíčně a vybere spořitelnu či tarif s podílem úvěru 60 %, získá nárok na úvěr při naspoření 96 000 korun a může tak mít úvěr o více než rok dříve než ten, kdo musí mít na účtu ve spořitelně 120 000 korun.

Vývěr z více tarifů nabízí Wüstenrot a Hypo - stavební spořitelna. Významnou klientelu spořitelen tvoří mladí lidé. Pro ně může být příjemné, že v některých spořitelnách nemusí platit poplatek za uzavření smlouvy ve výši.

Na příklad při zmíněné cílové částce 240 000 korun místo 2400 korun zaplatí jen 1200 korun.

Zdroj: Právo z 20. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ