Schröder trvá na tvrdých úsporách

25.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Rozpravu o rozpočtu zastínila krize okolo stavbařského kolosu Holzmann

Rozpravu o rozpočtu zastínila krize okolo stavbařského kolosu Holzmann

Postižení stavbaři vyjádřili před bankami podporu kancléřově snaze o záchranu firmy Holzmann. Rozpočet na rok 2000, který má v pátek ve třetím čtení schválit Spolkový sněm, počítá s tím, že výdaje se ve srovnání s letoškem sníží o 1,4 procenta na 478,8 miliardy DEM. Rozpočtový deficit má poprvé od roku 1992 poklesnout pod 50 miliard DEM. Kancléř Gerhard Schröder (SPD) ve včerejší všeobecné rozpravě k tomuto bodu označil úspornou politiku vlády za předpoklad růstu i snížení nezaměstnanosti. Varoval přitom opozici, aby se nepokusila zablokovat zákon o rozpočtu ve Spolkové radě (Horní komoře parlamentu), ve které koalice nemá dostatečnou většinu. "Kdo se staví proti (rozpočtu), ten znemožňuje snižování nezaměstnanosti!" řekl Schröder na adresu opozice.

Napřesrok hodlá kabinet uspořit dalších 16 miliard DEM, ale od 1. ledna 2000 mj. zvýší dětské přídavky o 20 marek na 270 DEM. Opoziční PDS vládu kritizovala zleva, neboť podle šéfa její frakce Gregora Gysiho uskutečňuje "asociální program úspor". Podle Schrödera je však nezbytné pokračovat v konsolidačním kursu, který má vést už napřesrok k ekonomickému růstu 2,7 procenta a odpovídajícímu zvýšení reálných příjmů obyvatelstva, což zas pomůže konjunktuře.

Zatímco v Berlíně debatovali poslanci o rozpočtu, pokračovaly včera tisíce zaměstnanců stavbařského kolosu Philipp Holzmann po celé zemi v protestech proti ohlášenému konkursu, jenž může připravit o práci až 68 000 osob. Ve Frankfurtu nad Mohanem demonstranti doprovodili protestním průvodem v bankovní čtvrti večerní jednání, které vedl kancléř se zástupci 27 věřitelských bank. Na mnoha jiných místech Německa pak stavbaři obsazovali svá pracoviště, kde se konala spontánní shromáždění zaměstnanců firmy. Jak uvedl mluvčí odborového svazu IG BAU Michael Knoche, vyjadřovali znepokojení lidé naději, že akciová společnost Holzmann může být ještě v posledním okamžiku zachráněna. Jako "kladný signál" vyhodnotil podle agenturních zpráv rozhodnutí deseti kreditních ústavů poskytnout stavebnímu gigantu překlenovací úvěr ve výši 100 miliónů DEM.

Zdroj: HN z 25. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU