Stavebním spořením se za úvěr vždy ručit nedá

25.11.1999 | ,
BYDLENÍ


I když stavební spoření má sloužit především k vytvoření sumy použitelné pro financování bydlení, jde o velmi výhodný spořící produkt

I když stavební spoření má sloužit především k vytvoření sumy použitelné pro financování bydlení, jde o velmi výhodný spořící produkt. S přijetím určité míry rizika a trochou kombinování lze dosáhnout vcelku vysokého zhodnocení.
V lednu lze nakoupit podílové listy velkého otevřeného podílového fondu (OPF) orientovaného na peněžní trh. Po složení počátečního minimálního vkladu (5000 Kč u SIS) se na účet každý měsíc ukládá zhruba 1400 Kč. Peněžní trh patří mezi méně rizikovou formu

kolektivního investování, fondy nakupují obvykle pokladniční poukázky a výnosy se pohybují kolem 10 %. Zisk z prodeje podílových listů po lhůtě delší než šest měsíců je osvobozen z daně z příjmů.

V prosinci je uzavřena smlouva o stavebním spoření a na účet u spořitelny se převede 18 000 Kč z OPF, kde se pokračuje ve spoření. Státní podpora se připisuje v dubnu. Úrokový výnos z úspor se také počítá do základu pro stanovení státní podpory v příštích letech. Z toho důvodu se prosincový převod z OPF může každým rokem snižovat. Po pěti letech se opět v prosinci uzavře nová smlouva, čímž dojde k určité bonifikaci. Výnos se při takové kombinaci blíží až 20 %.

Zdroj: LN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ