Zelená úsporám čelí kritice NKÚ

03.05.2011 | , Limerik
BYDLENÍ


Program Zelená úsporám je podle NKÚ např. zbytečně administrativně náročný.

Program Zelená úsporám, určený na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech, je zbytečně administrativně náročný, jsou v něm neefektivně zapojeny banky a kontrola projektů je prakticky nulová. Vyplývá to z výsledků Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podle NKÚ to vede k nespokojenosti žadatelů a "poškození image" Státního fondu životního prostředí (SFŽP) jako garanta programu.

"Fond provedl minimální počet kontrol, které by se týkaly úmyslného zneužití dotace, umělého navyšování cen a nerealizace buď části, nebo celého projektu," píše se v protokolech NKÚ. Úřad takové případy zjistil a upozornil na nutnost prevence.

Podpora v programu Zelená úsporám se poskytuje formou nenárokové dotace. Program je financován prostřednictvím příjmů z prodeje emisních kreditů, kterých dosud ministerstvo prodalo za téměř 19 miliard korun. Od vyhlášení programu na jaře roku 2009 do 31. prosince loňského roku bylo vyplaceno 13.500 žádostí o podporu v celkové výši dvě miliardy korun, v polovině května by mělo být proplaceno na účty žadatelů zhruba pět miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ