Zemědělství rozděluje svět

29.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Nejvýznamnější vývozci agrárních produktů brojí proti EU

Nejvýznamnější vývozci agrárních produktů brojí proti EU

Státy tzv. skupiny z Cairnu hodlají v Seattlu prosadit větší otevření trhů se zemědělskými výrobky. Především Evropská unie a Japonsko budou v Seattlu terčem soustředěného útoku největších exportérů zemědělských výrobků. Země tzv. cairnské skupiny hodlají prosadit zrušení omezení, která jim brání v přístupu na jejich trhy a jsou frustrovány vysokými subvencemi do agrárního sektoru.

Odpůrci politiky EU a Japonska jsou vedeni především Austrálií a Argentinou, a jsou na vyjednávání v rámci WTO dobře připraveni. Nehodlají jen uplatňovat ustanovení z předchozího, tzv. uruguayského kola, ale usilují také o zcela nový rámec obchodu s agrárními produkty. O

všem při bližším pohledu se ukáže, že i Austrálie disponuje aparátem, který na pátý kontinent ztěžuje vývoz zemědělských produktů. Jde zejména o složitá karanténní ustanovení vztahující se i na dovoz potravin. Například Kanada nedávno narazila na prudký odpor, když do Austrálie hodlala vyvážet lososy. Ti údajně ohrožují podstatu australského rybolovu. Němci si zase stěžují na překážky ve vývozu strojů, které jsou v bednách uloženy na podložky z čerstvého dřeva a narážejí na složitá ustanovení o balicím materiálu.

Otázky liberalizace agrárního sektoru byly pro vyjednávání v Seattlu takříkajíc vloženy do kolébky už uruguayským kolem. Přitom i Spojené státy poukazují na vysoký stupeň ochrany trhu EU, která se brání např. dovozům geneticky manipulovaných potravin z USA. Poukazuje se na to, že až 80 procent všech subvencí plynoucích do zemědělství je poskytováno Evropskou unií.

Česká republika se hodlá podle slov ministra zemědělství Jana Fencla během nadcházejícího kola vyjednávání v rámci WTO účastnit snižování cel, ale chce se také pokusit o vyjednání bližších pozic ČR k sousedům. Je připravena jednat o přístupových kvótách, bude vystupovat pro zachování vývozních subvencí a podpor pro domácí zemědělce. Včetně těch, které nemají přímý dopad na zemědělskou výro

bu a směřují například do výzkumu. Chce se také pokusit o vyjednání bližších pozic ČR vůči sousedům. České zemědělství je podle ministra ve srovnání se zemědělstvím okolních států jen nedostatečně chráněno cly.

Zdroj: HN z 29. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU