Evropská komise se radí o českém clu

29.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Evropská komise je znepokojena záměrem české vlády obnovit cla na dovoz těžkých návěsových tahačů ze zemí EU diktovaným snahou ochránit domácí výrobce Tatra a Liaz, kteří se topí v potížích

Evropská komise je znepokojena záměrem české vlády obnovit cla na dovoz těžkých návěsových tahačů ze zemí EU diktovaným snahou ochránit domácí výrobce Tatra a Liaz, kteří se topí v potížích. Zatím se rozhoduje, jak na něj bude reagovat.

Vyjednávač komise pro ČR Michael Leigh řekl, že problém by mohl být nastolen na zasedání Rady přidružení EU - ČR, která se sejde na ministerské úrovni 7. prosince. Komise vedla v minulých dnech v Praze na toto téma konzultace a nyní podle Leigha "vyhodnocuje slučitelnost českého úmyslu s Evropskou dohodou".

Vláda ČR má v pondělí projednat návrh zavést na dva roky dovozní clo na zmíněné automobily, a to už od 1. prosince. V roce 2000 by clo činilo 4,7 procenta, o rok později

4,5 procenta a pak by zaniklo.

Podle Evropské dohody má ČR právo k takovému opatření za jistých okolností sáhnout, zejména pokud se týká odvětví procházejících restrukturalizací a čelících sociálním potížím. V každém případě musí předem informovat Evropskou komisi, což se stalo. Podle Leigha poskytla česká strana množství detailních informací.

Komise na jejich základě nyní zkoumá, zda vysloví souhlas nebo se naopak postaví proti a označí cla za porušení asociační dohody. "Máme značné pochopení pro důvody, které vedou ČR k tomuto kroku. Zároveň však je nadále několik znepokojivých bodů, které bude ještě třeba vyjasnit," uvedl Leigh.

Zdroj: HN z 29. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU