Konference WTO začíná s překážkami

30.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Světová obchodní organizace dnes startuje další kolo vyjednávání o liberalizaci obchodu

Světová obchodní organizace dnes startuje další kolo vyjednávání o liberalizaci obchodu

Do amerického Seattlu se nesjeli jen obchodní diplomaté ze 135 členských zemí Světové obchodní organizace (WTO), ale také odpůrci globalizace z celého světa.

Heslo "Svět není obchodním zbožím" přivedlo do Seattlu desetitisíce lidí, kteří hodlají protestovat proti pokračující globalizaci světové ekonomiky. Zastoupeny jsou renomované nevládní organizace zaměřené na ochranu životního prostředí, ale také různé skupiny, pro které je město na tichomořském pobřeží Spojených států jevištěm a ministerská konference WTO prostředím, jež považují za vhodné pro své zviditelnění. Mezi nimi jsou např. také tzv. Revoluční komunistická

strana USA, ale také odborové organizace z USA, Hnutí za svobodu Tibetu aj. Prakticky nic a nikdo, kdo něco znamená nebo chce znamenat v tzv. průmyslu protestu, si tuto příležitost nenechá ujít. Vždyť WTO je vedle Světové banky a Mezinárodního měnového fondu považována za "globalizační instituci", která nese velkou část viny za nepořádky tohoto světa. Dnes tyto skupiny hodlají ochromit život ve středu města. WTO včera pořádala diskusní semináře, ve kterých vysvětlovala cíle organizace a to, že liberalizace obchodu s sebou přinese prospěch i těm nejchudším. Přitom konference, která má otevřít cestu pravidlům obchodu v novém tisíciletí (toto kolo vyjednávání bylo označováno jako "kolo tisíciletí") se nekoná pod dobrou hvězdou. Nejenže se nepodařilo připravit návrh závěrečné deklarace, tedy program vyjednávání, ale těsně před zahájením došlo k zostření sporu mezi Spojenými státy a Evropskou unií o jednom z "jistých" bodů vyjednávání, tedy o liberalizaci obchodu v agrárním sektoru. Evropská unie Washingtonu vytkla, že sice po ní žádá zrušení subvencí zemědělcům, ale sám je soustavně zvyšuje. V posledních třech letech ze sedmi na 24 miliard USD. Brusel zatím zmrazil subvence do zemědělství na roky 2000 až 2006 na hranici 46 miliard EUR.

Nejasnost o obsahu nadcháze

jícího kola hrozí, že prezident USA Bill Clinton se ze Seattlu do Washingtonu vrátí s prázdnýma rukama. Přitom právě od této konference si sliboval výsledky, jež by mohly podpořit demokratického kandidáta na úřad prezidenta USA ve volbách v příštím roce. Dokonce i historická obchodní dohoda s Čínou podepsaná těsně před zahájením konference, jež říši středu otevírá cestu do WTO, se stala terčem kritiky odborů v USA, které nesouhlasí s dalším otevíráním amerického trhu. Už dnes hrozí, že přívlastky jako "kolo tisíciletí" nebo dokonce "Clintonovo kolo" budou muset být škrtnuty.

Konference v Seattlu tedy může pouze příjemně překvapit. Ovšem pouze za předpokladu, že obchodní ministři členských zemí na místě prokáží větší jasnozřivost než jejich vyjednávači, kteří v Ženevě připravovali obsah jednání.

Generální ředitel WTO Michel Moore dal nadcházejícímu kolu další přívlastek tím, že hovořil o nutnosti změnit je v "kolo rozvojových zemí". I v tomto ohledu panují oprávněné obavy. Většina z toho, co chtějí průmyslové státy zařadit tak či onak na agendu vyjednávání, se ve své podstatě obrací proti zájmům rozvojových zemí. Ty vidí např. v ekologických či sociálních standardech omezování práva účastnit se na světovém obchodu s těmi možnostmi, které mají k dispozici. Ne

lze přehlédnout, že ze 135 členů WTO stovka spadá do kategorie rozvojových zemí. Bez nich se v žádném případě kolo tisíciletí rozjet nepodaří.

Průmyslové země, zejména USA a EU, přípravu konference prostě zanedbaly. Válka v Kosovu, rozhořívající se boj o prezidentský úřad v USA, výměna komise Evropské unie - to jsou jen některé jevy, které odváděly pozornost. Napraví to Seattle? O tom lze, zatím, pochybovat.

Zdroj: HN z 30. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU