Ucelenou daňovou reformu se v Polsku nepodařilo prosadit

30.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zákon o daních fyzických osob, nejspornější součást polské daňové reformy, nevstoupí od ledna v platnost, prezident Aleksander Kwaśniewski jej vetoval

Zákon o daních fyzických osob, nejspornější součást polské daňové reformy, nevstoupí od ledna v platnost, prezident Aleksander Kwaśniewski jej vetoval.

Od Nového roku vstoupí v Polsku v platnost jen dva z

e tří zákonů tvořících součást tamní daňové reformy - zákon o daních právnických osob a novela zákona o dani z přidané hodnoty a dani spotřební. Třetí zákon o dani z příjmu fyzických osob, kolem něhož se strhly nejživější emoce, prezident Aleksander Kwaśniewski o víkendu vetoval, protože snížení daní by se v praxi týkalo jen osob ve vyšších příjmových kategoriích.

Příprava této klíčové reformy rozbouřila veřejné mínění i politickou scénu a demise, jíž pohrozil vicepremiér a ministr financí Leszek Balcerowicz, strhla před pár týdny zlotý na rekordně nízkou úroveň. Tato hrozba, která by mohla vyústit v rozpad vládní koalice a předčasné volby, stále není zažehnána.

Podle schválených předpisů zaplatí velké firmy v příštím roce 30% daň z příjmu, která se postupně bude dál snižovat až na 22 % v roce 2004. Dosud odevzdávaly fiskálu 34 % svého příjmu. Současně firmy přijdou o dosavadní investiční úlevy, na druhé straně ale získají lepší podmínky pro odpis základních fondů. Snížení daní rozhodně vítá většina podnik

atelů, kteří ovšem měli též zájem, aby se snížily i daně z příjmu fyzických osob.

"Nepodařilo se prosadit argument, že 97 % polských firem odvádí právě daně z příjmu fyzických, nikoli právnických osob. Snížení tedy prospěje jen nevelké skupině firem, kdežto malé podniky nezískají nic," citovala včerejší Rzeczpospolita Henryku Bochniarzovou, předsedkyni Polské konfederace soukromých zaměstnavatelů.

Po prezidentově vetu se prozatím nic nemění na daních z příjmu fyzických osob. Nadále budou platit tři sazby 19, 30 a 40 %, nezavede se nová úleva pro osoby s dětmi, ale zůstanou v platnosti úlevy spojené s investicemi do bydlení, s vědou a školstvím.

Změny v zákonu o DPH a akcízu omezují úlevy pro firmy zaměstnávající osoby se změněnou pracovní schopností. Snižuje se zdanění některých základních služeb obyvatelstvu. Proti původním představám se zatím nezavádí DPH do agrárního sektoru.

Většina polských analytiků vyjádřila politování nad tím, že se nepodařilo prosadit daňovou reformu jako celek. Rozcházejí se však v možných věcných dopadech tohoto vývoje. "Pokud to destabilizuje politickou scénu, a to dva měsíce před konečným schvalováním rozpočtu, který stejně bude nutno přepracovat, a měsíc před tzv. problémem milénia, pak bychom se mohli dočkat vážných otřesů n

a finančních trzích," varoval Boguslaw Grabowski z Rady peněžní politiky.

Zdroj: HN z 30. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU