Stát rozdá miliony letáčků varujících před kolapsem počítačů

30.11.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Celonárodní kampaň, jak se zachovat v prvních hodinách nového roku v souvislosti s přechodem počítačů na nový letopočet chystá Národní koordinační středisko (NKS)

Celonárodní kampaň, jak se zachovat v prvních hodinách nového roku v souvislosti s přechodem počítačů na nový letopočet chystá Národní koordinační středisko (NKS). Na třech a půl milionu letácích NKS všem domácnostem sdělí, co mohou očekávat a jak postupovat. Podle předpovědi odborníků totiž může změna letopočtu přivodit kolaps některým počítačům. První minuty roku 2000 proto mohou podle nejčernějších proroctví znamenat ochromení dopravy, výpadek elektřin

y či nejrůznější havárie na všech možných místech.

Letáky však ještě podle mluvčího NKS Vladimíra Ilieva nejsou vyrobeny. "Nějaké letáky chystáme, ale zatím se provádí výběrové řízení. Bližší informace sdělíme až po jeho skončení," řekl Iliev. Prozradil pouze, že letáků má být tři a půl milionu a na nich bude "desatero rad, jak by občané měli reagovat na problémy spojené s Y2K". Iliev také odmítl jmenovat firmy, které NKS oslovilo v rámci výběrového řízení na výrobu letáků. "Je to obchodní tajemství," řekl.

Skutečnou hrozbou pro obyvatelstvo jsou poplašné zprávy a selhání lidského faktoru. Tak zní vzkaz některých okresních havarijních komisí, které stráví silvestrovskou noc v pohotovosti. "Situaci nedramatizujeme. Lidé by se neměli bát, všechny strategické podniky budou fungovat, alespoň nás o tom ujišťují," řekl informatik Okresního úřadu v Pardubicích Martin Halamka.

Havarijní komise bude v centru Pardubic bdít celou silvestrovskou noc nad tím, aby lidé ráno rozsvítili žárovky a z kohoutku jim tekla teplá voda. "Menší problémy by snad ani nikomu nevadily. Přece se stává i během roku, že elektřina dvě hodiny nejde. My ale víme, co se má dělat, kdyby nešla déle," řekl Halamka. Přednosta královéhradeckého okresního úřadu Pavel Bradík se technických problémů pot

é, co odbije silvestrovská půlnoc, neobává. Určité nebezpečí podle Bradíka představuje šíření poplašné zprávy, která by mohla strhnout lavinu obav u neinformovaných lidí. "Jsme připraveni na všechno," poznamenal přednosta. V poklidu očekávají příchod nového roku také v okrese Trutnov. "Věnujeme se tomu přes půl roku, počítačová síť u nás i ve městech je v pořádku. Dali jsme avízo všem obcím," řekl přednosta Okresního úřadu v Trutnově Vladimír Klímko.

Většina jihočeských komunálních politiků se neobává možných problémů počítačových sítí souvisejících s přechodem na nový letopočet. Podle Hany Bumbové je českobudějovická radnice na možné problémy s počítači dokonale připravena, stejně jako městská správa domů, která zajišťuje vytápění jednotlivých domácností. D

alší Jihočech, ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, však bude Silvestra trávit raději v Praze. "I když se určitě nemůže nic stát, přesto ve mně hlodá malinká jiskřička nervozity a chci být proto snadno k dosažení, kdyby se přece jen vyskytly nějaké problémy," řekl šéf resortu, který spravuje databázi, nutnou k vyplácení důchodů a sociálních dávek. Česká správa sociálního zabezpečení však podle včerejšího prohlášení Františka Křesáka, který tam přechod počítačů na rok 2000 zajišťuje, žádné problémy neočekává. Stejně se vyjádřili i zástupci zdravotních pojišťoven, České pošty a Českého statistického úřadu.

Zdroj: LN z 30. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU