Studentská kreditní karta

02.12.1999 | ,
Domovská stránka


Kreditní kartu nemá každý

Kreditní kartu nemá každý. Pro studenta jde o prestižní záležitost o to víc. V současné době o ni může požádat pouze v České spořitelně.

Kreditní karta VISA Electron Student je určena pro vysokoškolské studenty, nemůže ji tedy získat například majitel účtu Sporojunior, přestože je středoškolským studentem. K jejímu vydání je třeba ručitelský závazek jednoho z rodičů studenta (může jím být ale i jiná osoba), který musí být podle sdělení ČS také jejím klientem.

Využít lze úvěrového rámce v maximální výši 20 tisíc korun, na rozdíl od "normální kreditní karty České spořitelny, kde může úvěrový rámec dosahovat v závislosti na příjmech až několika stovek tisíc. Student, který kartu vlastní, splácí své závazky následně - nemusí to ale dělat sám, peníze je možné př

evádět z jiného účtu, např. Sporožira rodičů nebo i z účtu od jiné banky. Povinnost splácet měsíčně samozřejmě existuje, ale minimální splátka čerpané částky je velmi nízká - jen 3 % a navíc úroky a poplatky. Úrok je nyní stanoven na 12,5 % (standardně odpovídá sazbě krátkodobého spotřebitelského úvěru).

"Tuto výši splátky jsme volili i s ohledem na to, aby finanční prostředky z karty mohly být čerpány také na studium," říká Pavel Ráliš z kartonového centra ČS

.

VISA Electron Stud

ent je karta mezinárodní. Platit lze pouze tolik, kolik činí zůstatek stanoveného úvěrového limitu. Jsou s ní spojeny i doplňkové služby využitelné při cestách v zahraniční - cestovní pojištění na 50 dní a různé slevy (např.při uzavření smlouvy o stavením spoření nebo penzijním připojištění) a také bezplatné vydání karty EURO<26, která se jinak vydává za 140 Kč.

Zdroj: HN z 1. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka