Ani miliardové intervence nezastavily posilující japonský jen

02.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Oživující se japonská ekonomika může mít vážné problémy kvůli své měně

Oživující se japonská ekonomika může mít vážné problémy kvůli své měně. Japonský jen totiž stále posiluje vůči americkému dolaru. Pokračování tohoto trendu by mohlo mít obrovské dopady na japonskou ekonomiku, protože by se japonské zboží stalo dražším na zahraničních trzích. To by

záporně ovlivnilo hospodářské výsledky japonských společností, které své zboží a služby vyvážejí za hranice Japonska. Hospodářské oživení země, která se pomalu vzpamatovává z asijské ekonomické krize, by tak mohl silný jen přibrzdit.

Japonský jen navíc pos

iluje vůči dolaru navzdory mohutným intervencím ze strany japonské centrální banky Bank of Japan (BoJ). Ta už měla na obranu japonské měny vydat přibližně čtyřicet miliard dolarů. Její úsilí se však minulo účinkem, když investoři dokázali včera vyhnat japonský jen až na úroveň kolem 102 jenů za dolar Odborníci předpokládají, že by se japonský jen mohl dokonce dostat pod magickou hranici sto jenů za dolar. Jeho dalšímu posílení se však BoJ bude snažit zabránit za každou cenu. Určila si totiž hranici 100 jenů za dolar a na ní chce jen udržet. Záporné důsledky posílení jenu již pocítila tokijská burza. Akcie obchodované v Tokiu včera oslabily, protože investoři začali prodávat akcie vývozních společností kvůli nervozitě způsobené možností dalšího posilování japonské měny.

Zdroj: LN z 2. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU