Bankopojištění má perspektivu

03.12.1999 | ,
Domovská stránka


Termín

Termín bankopojištění zatím u nás není příliš vžitý a málokdo si uvědomuje, že jeho služeb už vlastně využívá. Nejmarkantnější je to v současné kampani kolem povinného ručení. Smlouvy s některými pojišťovnami se dají uzavírat i prostřednictvím bank.

Pod jednou střechou

Principem bankopojištění je vlastně spojení nabídky běžných bankovních a finančních produktů s pojištěním. Už dnes si můžeme u bankovní přepážky sjednat například připojištění u penzijního fondu, ve kterém má dotyčná banka majetkový podíl nebo se kterým spolupracuje.

Dalším příkladem bankopojištění je nabídka dvou nebo několika produktů najednou - tak zvaného balíčku. Tak například získání platební karty může být spojeno s cestovním nebo úrazovým pojištěním. Při otevření studentského účtu nebo dětské vkladní knížky se dá současně

uzavřít cestovní nebo úrazové pojištění.

U některých produktů může být získání jednoho podmíněno koupí druhého. Tak je poměrně běžné například při žádosti o hypoteční úvěr. V některých případech hypoteční banka kladné vyřízení žádosti podmiňuje uzavřením životní pojistky nebo úvěrového pojištění. Některé hypoteční banky pak přímo zprostředkují tento produkt u spolupracující nebo dceřiné společnosti. Podobné to může být u stavebních půjček, kdy se vyžaduje pojištění stavby.

Málo známé kombinace

Třetí variantou je spojení dvou nebo více produktů, které se vzájemně doplňují. Příkladem je hypoteční pojištění u IPB Pojišťovny, z jehož kapitálového výnosu se splácí jistiny hypotečního úvěru u Českomoravské hypoteční banky. Tento produkt v sobě spojuje zajištění hy

potéky pro banku, snížení rizika pro rodinu dlužníka v případě invalidity nebo úmrtí a konečně kombinovat splácení, pojištění a spoření.

Zdroj: Profit 49/99

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka