Smutek ve stovkách malých firem

06.12.1999 | ,
Domovská stránka


Zkrachovaná AG Banka Nitra nevyplatí náhrady právnickým osobám

Zkrachovaná AG Banka Nitra nevyplatí náhrady právnickým osobám

AG Banka je první, které bankovní dohled NBS odebral licenci. Po odebrání licence centrální bankou pozastavila AG Banka v pátek vyplácení a přijímání vkladů, využívání platebních karet a poskytování úvěrů. Na rozdíl od Investiční a rozvojové banky a Průmyslové banky, které jsou pod nucenou správou NBS, v případě AG Banky NBS přistoupila k odebrání licence, protože předložené návrhy dlouhodobě neřešily problémy tohoto peněžního ústavu.

AG Banka, a. s., Nitra vznikla koupí a sloučením slovenských poboček Agrobanky Praha, Moravia banky a Banky Haná. Špatná situace byla zapříčiněna především převzetím slovenských poboček Agrobanky - až 95 procent všech klasifikovaných úvěrů tvoří pohledávky vůči likvidované Agrobance.

Centrální banka zasáhla ve chvíli, kdy se ukázalo, že AG Banka ztratila schopnost splácet své závazky. Podle předběžných údajů ztráta AG Banky za tři čtvrtě letošního roku představovala 308 milionů Sk a kumulovaná ztráta za předcházející necelé dva roky její existence narostla na 539 miliónů Sk.

Na Slovensku nyní dojde poprvé k využití Fondu na ochranu vkladů, který do středy rozhodne o postupu a místě pro vyplácení náhrad za nedostupné neanonymní vklady fyzických osob. Občanům bude vyplacena částka do hodnoty třicetinásobku průměrné měsíční mzdy za poslední čtyři měsíce, což nyní představuje 310 500 Sk. AG Banka eviduje vklady občanů za přibližně 2,3 miliardy Sk a vklady právnických osob za zhruba 3,6 miliardy Sk. Ochrana vkladů se však nevztahuje ani na anonymní vklady, ani na vklady podnikatelů. Proto pád AG Banky může vést u mnohých menších slovenských firem k vážným finančním problémům.

Zdroj: HN z 6. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka