Slovensko: Vláda hodila bankám záchranný kruh

07.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Většina finančních ústavů se nachází ve vážných finančních potížích

Většina finančních ústavů se nachází ve vážných finančních potížích

Bankovní rada NBS po doručení státní záruky rozhodla o uvolnění 17,8 miliard Sk na ozdravení státních bank. Zhoršování finanční stability slovenských bank vedlo včera k vládnímu opatření na ozdravení velkých bank za účasti státu. Restrukturalizace největších státních bank si vyžádá kolem 100 miliard Sk. Finanční prostředky na kapitálové posílení směřují do Slovenské spořitelny a Všeobecné úvěrové banky.

Převážnou část špatných úvěrů tvoří ty, které pocházejí ještě z období před rokem 1989. Jsou to úvěry za družstevní bytovou výstavbu, za trvale se obracející zásoby a za stavbu JE Mochovce Slovenských elektráren z období ještě před rokem 1989. Bankovní rada NBS včera schválila zařazení těchto redistribučních úvěrů do kategorie standardních pohledávek. Na základě toho rozhodla i o uvolnění opravných položek tvořených k uvedeným úvěrům v objemu 17,8 miliardy Sk jako zálohy volného zůstatku zisku. Tato částka bude převedena na účet MF SR a po dohodě použita rozhodnutím vlády na restrukturalizaci bankovního sektoru.

Z říjnového měnového přehledu NBS vyplývá, že objem klasifikovaných pohledávek komerčních bank dosáhl 169,4 miliardy Sk, o 28,5 miliardy Sk více než na začátku roku. Ztrátové úvěry se vyšplhaly na téměř 138 miliard Sk, což znamená osmnáctiprocentní nárůst za devět letošních měsíců. Banky by je měly krýt opravnými položkami do plné výšky jejich hodnoty, to se však pro nedostatečný objem finančních zdrojů daří jen na 28,5 procenta. Koncem loňského roku to bylo 27,7 procenta. Bilanční suma slovenských bank ke konci třetího čtvrtletí přesáhla 743 miliard Sk a objem poskytnutých úvěrů 414 miliard Sk. Ztráta bankovního sektoru se za devět letošních měsíců blíží k deseti miliardám korun. Zhoršování finanční stability slovenských bank vyjadřuje i snížení ratingu u některých z nich.

Zdroj: HN z 7. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU