Kabinet schválil prodloužení kontroly hutních vývozů do EU

07.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


"Režim dvojité kontroly přispívá ke zvýšení průhlednosti vývozu a omezení vývozu prostřednictvím takzvaných černých kanálů, které svými důsledky poškozují zájmy našich výrobců na trhu EU," uvedlo Ministerstvo průmyslu a obchodu ke včerejšímu rozhodnutí v

"Režim dvojité kontroly přispívá ke zvýšení průhlednosti vývozu a omezení vývozu prostřednictvím takzvaných černých kanálů, které svými důsledky poškozují zájmy našich výrobců na trhu EU," uvedlo Ministerstvo průmyslu a obchodu ke včerejšímu rozhodnutí vlády, která schválila návrh na prodloužení kontroly českých hutních vývozů do zemí EU na rok 2000.

V červnu se staly terčem antidumpingového řízení Evropské komise vývozy fitingu z Moravských železáren Olomouc. Stěžovatelé, jejichž stížnost řízení iniciovala, cenové podbízení firmy vyčíslili na 16,6 procenta.

Tento režim vývozu, mající omezovat antidumpingová řízení unie proti ČR, byl zaveden v roce 1996. Vztahoval se na plechy válcované za studena, pásku válcovanou za tepla, válcovaný drát, bezešvé a svařované trubky, tvarovou ocel, hematitové surové železo a tlusté plechy.

Zdroj: HN z 7. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU