Rozpočet ve sněmovně zřejmě neprojde ani na druhý pokus

07.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Zákonodárci v tomto týdnu rozhodnou, jak dlouho bude ČR hospodařit podle rozpočtového provizoria

Zákonodárci v tomto týdnu rozhodnou, jak dlouho bude ČR hospodařit podle rozpočtového provizoria. Ve středu se totiž budou zabývat v pořadí již druhým návrhem státního rozpočtu. Opravená verze obsahuje schodek 42 miliard při příjmech 588,1 miliardy korun. Projednávání rozpočtu poslanci přes protesty lidovců a unionistů o týden odložili na návrh místopředsedy rozpočtového výboru Jiřího Václavka (ČSSD). Oficiálním důvodem bylo podle předsedy výboru Vla

stimila Tlustého (ODS) to, že k němu výbor nestačil přijmout usnesení. Všeobecně se ale čekalo na výsledek jednání víkendového kongresu ODS. Václav Klaus dal již dříve jasně najevo, že rozpočet přímo závisí na výsledku jednání o nové podobě vlády. Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman chtěl získat podporu pro rozpočet na schůzce všech parlamentních stran kromě komunistů, kterou svolal na dnešní dopoledne. Schůzka se ale uskuteční bez zástupců KDU-ČSL a US. Jan Kasal a Karel Kühnl účast odmítli.

"Jsme toho názoru

, že je-li státní rozpočet už v návrhu oficiálním, vládním, tak to pravé místo, kde se má projednávat, je sněmovna, a ne kancelář ve Strakově akademii," prohlásil Kasal. "Deklarovaná neúčast čtyřkoalice na jednáních je podle mého názoru jednoznačným nadřazením partajních zájmů nad zájmy České republiky," odsoudil tento postoj Miloš Zeman a dodal, že bude jednat s tím, kdo jednat chce. Také předseda ODS Václav Klaus vyjádřil rozčarování. "Jsem rozčarován postojem předsedy lidové strany Jana Kasala, který se odmítá zúčastnit hledání takového řešení projednávání státního rozpočtu na rok 2000, které by nezablokovalo další vývoj české ekonomiky a nezvyšovalo politické napětí v zemi," uvedl Klaus.

Osud rozpočtu tak zřejmě závisí na rozhodnutí poslanců ODS. Oba čtyřkoaliční partneři již několikrát zopakovali, že pro rozpočet, který navrhla vláda, ruku nezvednou. Své ano ale neřekla ani ODS. "Já bych o rozpočtu žádný soud dělat nechtěl. Bude to jeden z úkolů pro nové vedení," řekl Klaus po skončení kongresu ODS. Šéf

poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý přiznal, že jednání klubu o rozpočtu bude dnes. "Můj názor je ale známý. Druhou verzi rozpočtu nepodpořit," dodal Tlustý. Podporu rozpočtu mohou zřejmě sociální demokraté očekávat od komunistů. Ani oni ale zatím nechtějí říct konečné stanovisko. "My to projednáme v úterý v klubu," řekl včera šéf poslanců KSČM Vojtěch Filip. Závěrečné schvalování čeká tiskový zákon, který vyvolal obavy z omezení svobody slova. Výbor pro vědu a kulturu udělal ve vládním návrhu poměrně radikální změny. Škrtnout by se měla například pasáž, která umožňuje uložit vydavateli až třímilionovou pokutu, nebo vydávání novin na rok pozastavit. Výrazně zúžit by se měl také institut práva na odpověď.

Zdroj: HN z 7. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU