Cena ropy kvůli Iráku stoupá

09.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Problémy s vývozem irácké ropy nadále zamotávají hlavy obchodníků na světových trzích

Problémy s vývozem irácké

ropy nadále zamotávají hlavy obchodníků na světových trzích. Jenom v úterý se beztak stoupající ceny "černého zlata" pohybovaly blízko devítiletého maxima, když nebylo jasné, jak dlouho bude Irák blokovat svou produkci. Ropa typu Brent s dodáním v lednu klesla sice o 18 centů, ovšem na vysokých 25,61 USD za barel poté, co v pondělí o 80 centů vzrostla, když irácký ministr ropného průmyslu Amer Mohamed Rašíd prohlásil, že nebude exportovat ropu minimálně ještě třetí týden. Bagdád zablokoval svůj ropný export kvůli konfliktu s Organizací spojených národů o obnovení ropných dodávek na světový trh za humanitární pomoc.

Zásoby černého zlata klesají

Irák zastavil dodávky ropy 22. listopadu poté, co se jednání s Radou bezpečnosti OSN o prodeji irácké ropy pro humanitární účely dostala do slepé uličky. Hlavní členové Rady chtěli před vydáním nového šestiměsíčního povolení na prodej irácké ropy v programu "ropa za potraviny" schválit nový režim vojenských inspekcí. USA v pondělí v noci oznámily, že hlasování OSN

o novém usnesení proběhne možná tento týden. Celková produkce kartelu zemí vyvážejících ropu (OPEC) jenom v listopadu klesla o 700 tisíc barelů ropy za den, kromě Iráku se na omezeném vývozu podílel zejména Írán. Země OPEC "drží" nižší vývoz bez ohledu na to, že podle zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA) na podzim výrazně poklesly zásoby ropy v průmyslově vyspělých zemích světa.

Zdroj: LN z 9. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU