Obchodní spory přejdou na okresy

10.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Více než 120 tisíc korun jako jednorázovou odměnu může získat přes tři tisíce občanů ČR, kteří za 2

Převod značné části jednoduchých obchodních případů z krajských na okresní soudy umožní rozsáhlá novela občanského soudního řádu, kterou včera schválila sněmovna. Učinila tak jeden ze základních kroků reformy justice. Ministr spravedlnosti Otakar Motejl uvedl, že krajské soudy budou jako soudy prvního stupně řešit pouze specializované agendy, jež souvisejí s komerčním právem, vynálezy a ochranou osobnosti, ale dodělají rozdělané případy. Přijaté opatření b

y podle ministra mělo učinit práci soudů průchodnější.

Novela dále zjednodušuje exekuční řízení a rozšiřuje výčet prostředků pro vymáhání přisouzených nároků. Mezi nově zaváděné instrumenty patří třeba zabavení členských podílů v obchodních společnostech či exekuce movitých a nemovitých věcí. Přijatý návrh zjednodušuje i procesní pravidla a brání obstrukcím, například neumožňuje předkládání dodatečných důkazů soudům prvního stupně po ukončení projednávání kauzy.

Jedním z hlavních cílů novely a konkrétně převodu části případů z krajských na okresní soudy je snaha odstranit problémy, mezi něž patří nevýkonnost a pomalost rozhodování soudů.

Zdroj: HN z 10. 11. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU