Nečekaně rychlý vzestup evropské ekonomiky pomůže i Čechům

13.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Po měsících chmur a pochybností o výkonnosti západoevropského hospodářství přichází konečně obrat

Po měsících chmur a pochybností o výkonnosti západoevropského hospodářství přichází konečně obrat. Mohou se z něj přitom těšit nejen země Evropské unie. Současné relativně silné oživení v Evropě může pomoci i stále kolísající české ekonomice. Na své životní úrovni by to tedy mohli poznat i Češi. "Hospodářské oživení nabírá na síle a stává se stále rozšířenější," prohlásili šéfové států Evropské unie o víkendu na svém summitu

v Helsinkách. Optimismus politiků potvrzují i údaje ekonomů. Země tzv. Eurolandu (tedy státy, které na začátku roku zavedly jednotnou měnu euro) zaznamenaly ve třetím čtvrtletí tohoto roku nečekaně rychlý růst.

Jejich základní ekonomický ukazatel hrubý domá

cí produkt se zvýšil o téměř dvě a půl procenta, čekalo se přitom pouhých 1,8 procenta. Samotné euro, či spíše jeho nízký kurs, mělo podle mnoha odborníků na oživení evropského hospodářství velký vliv. Slabé euro totiž umožňuje státům Eurolandu více vyvážet: jejich výrobky mají nižší cenu a lépe se prodávají. Na dobrých výsledcích evropského hospodářství se podílí i příznivější vývoj v Německu. Již začátkem minulého týdne se objevily zprávy o nečekaně vysokém růstu německého hospodářství. Náznaky obratu v německé ekonomice přicházejí po období pesimismu právě v době, kdy je euro na nízké úrovni. Rozvoj západoevropského hospodářství je výbornou zprávou pro Čechy. Země unie jsou totiž nejdůležitějším obchodním partnerem České republiky. "To, že evropské hospodářství roste rychleji, se na vývozech už projevilo," říká Martin Čihák z Komerční banky.

Zdroj: HN z 13. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU