Slabé euro se české ekonomiky asi příliš nedotkne

13.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Oslabení společné evropské měny vůči dolaru se české ekonomiky zřejmě příliš nedotkne

Oslabení společné evropské měny vůči dolaru se české ekonomiky zřejmě příliš nedotkne. Většina obchodní výměny České republiky se zahraničím totiž probíhá se zeměmi eurozóny a vůči jejichž měně euru je koruna dlouhodobě stabilní. Pokles eura vůči dolaru se tak podle odborníků do tuzemské ekonomiky promítne jen málo, protože obchodní výměna s dolarovými zeměmi, jako jsou třeba Spojené státy, je minimální. Větší vliv bude mít pohyb eura podle Petra Korouse z ČSOB více na naše dovozc

e než vývozce. "Silnější dolar může nepříznivě ovlivnit českou obchodní bilanci, ale ne nijak zásadně," míní Korous. Podle Petra Kukly z Private Investors se posilování dolaru vůči koruně projeví zejména v ulehčení českých vývozů do USA a jiných dolarových zemí. "Jejich podíl na českých vývozech je minimální, takže nějaký výrazný vliv na zlepšení naší obchodní bilance to mít nebude," říká Kukla.

Podle ekonoma ČSOB Josefa Kovalovského je pro naše hospodářství zvlášť nepříznivá kombinace rostoucích cen ropy a silného dolaru. To podle něho dopadá zejména na tuzemské dovozce surovin, kteří je nakupují za dolary. "Dá se říct, že pro dovozce surovin jsou to měsíčně řádově stamiliony korun," míní Kovalovský. Mluvčí České rafinérské Jaroslav Růžek potvrzuje: "Silný

dolar se promítá do nákupů ropy, to ji prodražuje, a je zohledněno i v našich prodejních cenách." Podle něho však ceny záleží nejen na kursu dolaru a koruny, ale i na takzvané rafinerské marži, která je rozdílem mezi cenou ropy a cenami ropných produktů.

Sp

olečnosti vyvážející do Spojených států si silný dolar pochvalují. "Posilování dolaru vůči euru je pro nás výhodné," říká například Karel Samec, mluvčí Škody Plzeň, která vyváží do USA tramvaje, trolejbusy a zařízení pro energetiku. Vývozce obchodující se zeměmi eurozóny oslabení eura vůči dolaru nechává klidné. "Oslabení eura nás v podstatě neovlivnilo. Obchody se zeměmi Evropské unie totiž provádíme v dolarech i markách. Rizika výkyvu kursů tak máme rozložená," říká mluvčí Prazdroje Jaroslav Pomp. Euro v pátek v Londýně proti dolaru uzavřelo na hodnotě 1,015.

Zdroj: MF Dnes z 13. 12. 1999



Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU