TeleDanmark se obává poklesu ceny akcií při změně privatizace ČRa

17.12.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Do dalšího sporu směřují dva hlavní akcionáři Českých radiokomunikací - stát a TeleDanmark

Do dalšího sporu směřují dva hlavní akcionáři Českých radiokomunikací - stát a TeleDanmark. Dánové jsou silně znepokojeni zájmem Deutsche Telekom o získání majority.

Avizovaný zájem Deutsche Telekom o koupi jednapadesáti- procentního státního podílu v Českých radiokomunikacích (ČRa) potvrdila včerejší jednání zástupců německého gigantu s vedením Ministerstva dopravy a spojů. Za českou stranu ho vedla náměstkyně ministra Marcela Gürlichová. "Schůzka byla informativní, zástupci Deutsche Telekom se zajímali o aktuální situaci v privatizaci Radiokomunikací," komentovala jednání Monika Tlustá z tiskového oddělení MDS.

Rozhovory se dále podle ní týkaly situace stěžejních firem českého telekomunikačního trhu, mezi něž ČRa bezesporu patří. Deutsche Telekom v minulých dnech potvrdil zájem o státní podíl v Radiokomunikacích, který má být podle usnesení vlády prodán na veřejných kapitálových trzích a částečně poskytnut současnému strategickému partnerovi firmy - spo

lečnosti TeleDanmark. FNM však doporučil přímo prodat celý státní podíl jednomu investorovi.

Možnost přehodnocení vládou schváleného postupu privatizace se však nelíbí dánskému partnerovi. "Změna vládního usnesení o formě prodeje státního podílu v Radiokomunikacích bude mít velmi negativní dopad na hodnotu firmy a následně také na cenu akcií v držení současných akcionářů," uvádí se v prohlášení viceprezidenta TeleDanmark Torbena Holma, které HN poskytla agentura Czech PR. Doporučení FNM by podle něj, v pří

padě akceptování, znamenalo velmi překvapivou změnu schváleného způsobu prodeje ČRa. "Bude-li 51procentní podíl prodán jako jeden celek, ani český stát, ani další akcionáři nebo čeští zákazníci na tom nic nezískají," doplnil.

Předkládací zpráva, na jejímž podkladě vláda o způsobu prodeje firmy v polovině roku rozhodla, však na výše zmíněné věci také upozorňuje. "Podstatnou změnou angažovanosti Deutsche Telekom a TeleDanmark by mohlo dojít k ohrožení schopnosti společnosti s oběma partnery účinně spolupraco

vat v různých oblastech jejích aktivit," uvádí materiál. Stejně tak nedoporučuje "vpustit" do ČRa kromě uvedených firem ještě třetího partnera.

Porušení rovnováhy mezi TeleDanmark a Deutsche Telekom by také podle vládního materiálu mohlo zabránit v realiza

ci na rozšíření aktivit Contactelu. Tuto firmu, která se po liberalizaci trhu chystá konkurovat Českému Telecomu, vlastní ČRa napůl právě s dánským operátorem. "Dále je pravděpodobné, že veřejná nabídka akcií vyvolá značný zájem investorů. Svědčí o tom zkušenosti ČRa nabyté během navyšování základního jmění v loňském roce, kdy došlo k významnému převisu poptávky dosahující výše 24 miliard Kč," uvádí vládní zpráva.

Na prodej celého podílu akcií radiokomunikací jedinému zájemci by také výrazně doplatili zaměstnanci firmy. Původní privatizační projekt totiž počítal s tím, že všichni pracovníci budou moci upsat akcie firmy až do výše svého ročního platu (měla by být vyčleněna celkem dvě procenta akcií).

FNM vysvětluje své doporučení snahou zvýšit výnos z privatizace ČRa pro stát. Ani to však není zcela jednoduchá otázka. Za předpokladu, že by majoritu opravdu získal Deutsche Telekom, zřejmě by neměl zájem koupit zbývající část společnosti RadioMobil. Majiteli tohoto mobilního operátora jsou radiokomunikace (51

procent) a konsorcium C Mobil, v němž 84 procent vlastní právě německý národní operátor. Podle některých odhadů by na prodeji podílu ČRa vydělaly přibližně 12 miliard korun, což mimo jiné představuje čtyři miliardy na daních do státního rozpočtu. Tyto odhady hovoří o tom, že cena za majoritu by se musela vyšplhat přes 39 miliard, aby stát na novém způsobu privatizace vydělal.

Zdroj: HN z 17. 12. 1999

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU