Revoluční novinka: Pošta otevřená 24 hodin denně, 7 dní v týdnu

09.08.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jste celé dny v práci a nestíháte si vyzvednout balíky na poště? To už vás v budoucnu možná nebude muset trápit. Česká pošta se totiž odhodlala k revolučnímu kroku. Na svých pobočkách v osmi velkých městech nechá svá depa otevřená 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Změna se týká Brna, Prahy, Českých Budějovic, Olomouce, Pardubic, Plzně a Ústí nad Labem. Jedná se o výdejná města, která se nachází mimo centrum města. „Na depa je možné adresovat balík na poštu již při objednávce v e-shopu nebo přesměrovat jakoukoliv avizovanou balíkovou zásilku prostřednictvím aplikace Změna doručení online,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pokud nakupujete přes internet a chcete umístit balík na zmiňovaná depa, je právě nutné zvolit jako formu doručení – Balík na poštu. „Do řádku pro vyhledání pošty napište „depo“ a vyberte preferované depo ze seznamu. Po uložení zásilky na vámi vybraném depu budete kontaktováni a zásilku vám připravíme k vyzvednutí v kteroukoli, vámi určenou hodinu,“ poradil Vitík.

Za doručením na depo se platí standardní poštovné, výdej je zdarma. O uložení zásilky je zákazník informován SMS. V jakém stádiu je doručování balíku mohou zájemci sledovat na internetových stránkách České pošty. „Služba uložení na depu, která je otevřené neomezeně, je určena zejména fyzickým osobám, nakupujícím v e-shopech, které mají omezené časové možnosti pro vyzvednutí své balíkové zásilky,“ vzkázal ještě Vitík.

Další pobočky Partner

Česká pošta také pokračuje v rozšiřování poboček Partner. Inspirovala se modelem z Rakouska, kde fungují takzvané franšízy. Jedná se o pošty provozované třetí osobou. Österreichische Post má zhruba dva tisíce poboček, jen čtvrtinu z nich však provozuje. V České republice tento typ provozoven nahrazuje tradiční pošty v menších obcích. Starostové s touto novinkou však příliš nesympatizují. Přesto se služba Partner se neustále rozšiřuje.

Například podle starosty středočeské obce Višňová Jiřího Nekolného, odměna za provozování franšízy nepokryje ani polovinu nákladů na provoz. „Obec tak pošta zatíží 110 tis. korun ročně, což je výrazný dopad do rozpočtu obce,“ tvrdí starosta.

Česká pošta však službu Partner nadále rozšiřuje. K 1. srpnu převedli na smluvní partnery dalších sedm poboček po celé republice. Celkem tak k tomuto datu bude fungovat 189 takových. „Česká pošta bude mít v cílovém stavu cca 700 vlastních provozoven a cca 2 500 pošt Partner. V letošním roce Česká pošta plánuje uzavřít 200 smluv o provozování pošty Partner. Pošta Partner je plnohodnotnou alternativou pošty. Rozdíl spočívá v tom, že je provozována třetí osobou, nikoli Českou poštou. Z hlediska poskytovaných základních poštovních služeb není mezi pobočkou a poštou Partner žádný rozdíl,“ ubezpečil Vitík.

Zároveň dodal, že pošta Partner poskytuje všechny základní služby. „To je příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, příjem a výplatu poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplatu důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží, prodej kolkových známek a vybrané služby, jako jsou například On-line dobíjení předplacených SIM karet, prodej losů okamžitých loterií a volný prodej tisku,“ přiblížil mluvčí.

Depa otevřená 24 hodin denně, 7 dní v týdnu

Depo Brno 71
Heršpická 875/6a, Štýřice, PSČ 600 10
Depo České Budějovice 71
Nemanická 2208/16, České Budějovice 3, PSČ 372 71
Depo Olomouc 72
Ladova 346/6 Hejčín, PSČ 770 72
Depo Ostrava 71
Wattova 1046/19, Přívoz, PSČ 700 71
Depo Pardubice 71
Palackého třída 1233, Zelené Předměstí, PSČ 533 07
Depo Plzeň 71
Chebská 518/15, Křimice, PSČ 300 71
Depo Praha 701
Sazečská 598/7, Malešice, PSČ 100 03
Depo Ústí nad Labem 71
Jateční 436/77, Předlice, PSČ 403 71

Autor článku

Michaela Malátná  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU