Kraj ve sporu s Mladou RP podá žalobu na vyklizení území

08.08.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Středočeský kraj tento týden podá žalobu na vyklizení pozemků v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku, na nichž společnost Mladá RP bourala zchátralé objekty. Novinářům to dnes řekl hejtman Miloš Petera (ČSSD). Kraj firmě vypověděl nájemní smlouvu, podle něj neudělala všechny demolice v dohodnutém termínu. Mladá RP s tím nesouhlasí a nedávno požádala soud o předběžné opatření, kterým soud kraji pozastavil nakládání s nemovitostmi na tomto území. Hejtmanství se proti tomu odvolalo.

Mediální zástupce společnosti Martin Grmela už dříve označil jednání představitelů kraje za dlouhodobou a účelovou snahou získat bývalý vojenský prostor pro vlastní projekty nebo k uzavření jiných nájemních smluv v průmyslové zóně budované společností Mladá RP. Zástupci kraje to odmítají. Hejtmanství podle nich postupovalo tak, jak mu ukládá smlouva.

Středočeský kraj uzavřel s Mladou RP nájemní smlouvu v roce 2010. Společnost měla podle ní areál využívat po dobu 40 let, za což zaplatila dopředu nájemné 25 milionů korun. Firma tvrdí, že má na odstranění hangárů a zchátralých panelových domů ještě tři roky. Podle kraje měly všechny stavby zmizet do pěti let od podpisu smlouvy, tedy do loňského prosince.

Kraj je podle Petery připraven firmě v rámci vyrovnání vrátit poměrnou část nájemného ve výši 19,5 milionu korun. \"To je částka, která byla prokazatelně vydána a nebude v té lhůtě spotřebována,\" uvedl. Pokud by si firma nárokovala vyšší částku, musí ji podle Petery doložit vyúčtováním vynaložených nákladů, což se podle něj zatím nestalo.

Bývalý vojenský prostor v Milovicích je největším brownfieldem v Česku. Demolice hangárů a zchátralých panelových domů, které tam zůstaly po odchodu sovětských vojsk v roce 1991, byly zahájeny na začátku roku 2014. Po úpravách území by měl v areálu na ploše více než 600 hektarů vzniknout prostor pro průmyslové využití.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK