Přebytek zahraničního obchodu USA v červenci vzrostl

02.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. září (ČTK) - Přebytek zahraničního obchodu Spojených států v červenci po třech měsících růstu klesl, a to o 11,6 procent na 39,5 miliardy USD (951,4 miliardy Kč). Vývoz se ale zotavil a byl nejvyšší za posledních deset měsíců. Zpráva, kterou dnes zveřejnilo tamní ministerstvo obchodu, je další známkou, že tempo růstu americké ekonomiky se ve třetím čtvrtletí zlepšuje.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že deficit se sníží pouze na 42,7 miliardy USD. V červnu činil schodek po zpřesnění dat 44,7 miliardy USD.

Vývoz zboží a služeb v červenci vzrostl o 1,9 procenta na 186,3 miliardy USD, což je nejvyšší hodnota od září 2015. Vývoz do zemí EU o 9,5 procenta klesl, vývoz do Británie se snížil o 9,2 procenta. Naproti tomu vývoz do Číny se o 3,8 procenta zvýšil.

Dovoz do Spojených států v červenci o 0,8 procenta klesl a dosáhl 225,8 miliardy USD. Dovoz z Číny se o 2,4 procenta zvýšil.

Údaje o zahraničním obchodu jsou další příznivou zprávou pro americkou ekonomiku po zprávě o výdajích spotřebitelů, průmyslové výrobě a výstavbě bytů. Všechny tyto zprávy naznačují, že ekonomika nabírá na rychlosti. V první polovině roku americká ekonomika vzrostla o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK