Kraj a RP Mladá na sebe vzájemně podávají trestní oznámení

12.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. září (ČTK) - Středočeský kraj a společnost Mladá RP, která v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku bourala zchátralé objekty po sovětské armádě, na sebe vzájemně podávají trestní oznámení. Firma viní hejtmana Miloše Peteru (ČSSD) a další zástupce kraje z korupce a dalších trestných činů. Chtěli, aby Mladá RP odevzdávala deset procent z příjmů bez fakturace, řekl dnes novinářům spolumajitel Oldřich Fiala. Reakci hejtmana ČTK zjišťuje. Hejtmanství chce naopak podat trestní oznámení na zástupce firmy kvůli podezření z pokusu o neoprávněné vyvedení téměř 200 milionů korun z veřejných peněz.

Kraj vypověděl s firmou smlouvu o pronájmu. Jako důvod uvedl nedodržení termínů pro demolice. Mladá RP to odmítá, hejtmanství podle ní postupovalo na základě vykonstruovaného tvrzení.

Trestní oznámení podané Mladou RP směřuje kromě Petery i proti hejtmanovu náměstkovi Karlu Horčičkovi (ČSSD) a zástupci ředitele krajského úřadu Aleši Růžičkovi. Kromě korupce se týká také údajného střetu zájmů, neoprávněného zvýhodňování žadatelů při čerpání dotací a zneužití pravomoci úřední osoby.

Návrh trestního oznámení, které chystá kraj, dnes podle mluvčí kraje Michaely Drobné projedná rada Středočeského kraje. \"Podle názoru radních mohlo dojít k trestným činům podvodu a dalším trestným činům v souvislosti s činností představitelů společnosti Mladá RP, s.r.o., na něž je trestní oznámení mířeno,\" dodala mluvčí. Zástupci firmy obvinění odmítají.

Kraj uzavřel s Mladou RP nájemní smlouvu v roce 2010. Společnost měla podle ní areál využívat po dobu 40 let, za což zaplatila dopředu nájemné 25 milionů korun. Firma tvrdí, že má na odstranění hangárů a zchátralých panelových domů ještě tři roky. Podle kraje měly všechny stavby zmizet do pěti let od podpisu smlouvy, tedy do loňského prosince.

Bývalý vojenský prostor v Milovicích je největším brownfieldem v Česku. Demolice hangárů a zchátralých panelových domů, které tam zůstaly po odchodu sovětských vojsk v roce 1991, byly zahájeny na začátku roku 2014. Po úpravách území by měl v areálu na ploše více než 600 hektarů vzniknout prostor pro průmyslové využití.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK