MMF znovu sníží odhad růstu americké ekonomiky

28.09.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 28. září (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své nové prognóze vývoje světové ekonomiky znovu sníží odhad růstu Spojených států. Uvedla to dnes šéfka fondu Christine Lagardeová. Před nadcházejícím podzimním zasedáním fondu a Světové banky Lagardeová odsoudila zavádění obchodních bariér a označila tyto praktiky za jednu z brzd hospodářského růstu.

MMF v červencové aktualizaci jarního výhledu snížil odhad růstu americké ekonomiky na letošní rok na 2,2 procenta z dosavadní předpovědi 2,4 procenta. Nové zhoršení prognózy podle Lagardeové odráží slabý výkon největší světové ekonomiky v celém prvním pololetí. Celoročně přepočtený růst v USA ve druhém čtvrtletí zrychlil pouze na 1,1 procenta z tempa 0,8 procenta v prvním čtvrtletí.

Nové odhady vydá fond v úterní zprávě o výhledu světové ekonomiky. Co se týče Evropy a Japonska, tam je růst rovněž slabý, proti dosavadní prognóze se však situace nezhoršila, uvedla Lagardeová v projevu v Chicagu.

Relativně lépe si podle šéfky MMF povedou Čína a Indie. Určité známky zlepšení pak vykazují ekonomiky Ruska a Brazílie, které se začínají zotavovat z recese.

\"Podtrženo a sečteno - problémem zůstává, že globální růst je příliš dlouho příliš nízký a prospívá příliš málo lidem,\" citovala Lagardeovou agentura Reuters.

Lagardeová také zesílila varování před vztyčováním dalších bariér obchodu. Podle ní jde o \"jasný případ nekalých ekonomických praktik\", který upírá příležitosti mnoha pracujícím, poškozuje globální dodavatelské řetězce a zvyšuje náklady řady zboží včetně základních potřeb.

\"Kdybychom se nyní obrátili k obchodu zády, dusili bychom klíčový motor růstu v situaci, kdy světová ekonomika potřebuje každou pozitivní zprávu,\" řekla Lagardeová. Vlády podle ní musejí namísto protekcionistických kroků pomáhat s rekvalifikací lidí vytěsněných obchodem a automatizací, investovat více do vzdělávání a infrastruktury a uskutečňovat prorůstové reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK