5 výhod LinkedInu, které CV nemá a ani mít nebude!

05.10.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ať už jste ve fázi intenzivního hledání nové práce nebo se teprve rozhlížíte po možných nabídkách na pracovním trhu, určitě se vám bude hodit LinkedIn. Proč? Oproti klasickému životopisu má hned několik výhod. A pokud jej prozatím nemáte nebo jste se doposud nedostali k tomu si váš profil upravit, možná že právě následující odstavce budou tím pravým impulzem k tomu, abyste s tím něco udělali.

Životopis? Tak ten dejte stranou!

Změna práce. Pro mnohé z nás to představuje nelehký krok. Kolikrát nám může trvat i několik měsíců, než se doopravdy rozhodneme, že z naší současné práce odejdeme. Není lehké dát výpověď. Nebo můžeme být v situaci, že zatím práci nemáme, ale hledáme, protože vyhlídka s nálepkou „Jsem na pracovním úřadě.“ není moc lákavá. Pokud však chceme něco změnit, musíme pro to něco udělat. Většině z nás se možná v tuto chvíli jako první vybaví právě úprava životopisu spolu s motivačním dopisem, ale ono to až tak úplně aktuální pro docílení změny být nemusí. Proč?

Pomalu ale jistě se v dnešní on-line době dostává do popředí LinkedIn. Samozřejmě jsou společnosti, které budou vždy a za každých okolností trvat na zaslání klasického životopisu ve formátu PDF. Musí totiž dodržovat interní směrnice, které jsou kolikrát ještě dané mateřskou společností v zahraničí. Nebo směrnice dodržovat nemusí, ale prostě to tak mají nastavené a měnit to nechtějí. Pak tu ale máme i jiné společnosti, které životopis za každou cenu nevyžadují, naopak již automaticky počítají se zasláním odkazu na LinkedIn. Dokonce pro něj v jejich odpovědním formuláři na práci mají i kolonku. Pokud vás například zajímají pracovní příležitosti ve startupech, můžete se s tím setkat právě na portálu Startupjobs.cz.

Dobře, upravím si profil…zítra!

Každá změna tak trošku bolí. Ať už se pravidelně ráno přemluvíte k běhání nebo k tomu, že se budete třikrát týdně věnovat angličtině. Vzpomeňte si, do kolika věcí se vám nechtělo, ale když jste to překonali, po čase se dostavily pozitivní výsledky. Například v podobě lepší fyzické kondice, silnější imunity, pár shozených kil nebo úspěšného složení jazykového certifikátu. Takže pokud se vám nechce do úpravy vašeho stávajícího profilu na LinkedInu nebo třeba jeho samotného založení, a zkrátka a jednoduše to prokrastinujete, zkuste se zamyslet nad tím, co získáte, když se překonáte a pustíte se do toho.

Abyste vydrželi a dotáhli věci do konce, tak vždy když něco děláte, musíte vědět proč. Zkrátka mít motivaci. Je vaším cílem odejít ze současné práce, protože už vás nebaví, že vaši práci nikdo neocení? Chtěli byste se profesně posunout od stálé stejné denní rutiny, která vás nenaplňuje? Nebo snad letos dokončujete studia na střední či vysoké škole a chtěli byste si najít slušnou práci? Rčení „Štěstí přeje připraveným.“ zná asi každý, což ale neznamená, že se jim každý řídí. Mějte na paměti, že čím dříve zapracujete na tom, že budete moci posílat svůj link na LinkedIn, tím větší je pravděpodobnost toho, že vám brzy dorazí pozvánka na pohovor.

LinkedIn a jeho pět hlavních výhod

Čím je tedy LinkedIn tak unikátní, že jej v některých společnostech vyžadují? V čem jsou jeho výhody? Proč bych měl mít založený profil? Odpovědi na tyto otázky naleznete v pěti následujících bodech:

1. Jste online, dostupní 24 hodin, 7 dní v týdnu

Na LinkedInu si v hlavičce profilu nastavujete, v jaké oblasti pracujete, a podle toho si vás mohou vyhledávat headhunteři nebo personalisté. Stejně tak si vás mohou najít i potencionální obchodní partneři. Kdykoliv, když se o vás tedy někdo bude zajímat, může si vaše pracovní portfólio lehce dohledat, a to 24 hodin denně 7 dní v týdnů. Případnou pracovní spolupráci tedy „nebrzdí“ zaslání vašeho životopisu.

2. Snadno editovatelný profil, s možností ohlašovaní změn do sítě

Veškeré úpravy, které ve vašem profilu uděláte, se okamžitě zobrazí. Pokud navíc máte nastavené ohlašovaní změn do sítě, pak všichni kdo jsou s vámi v kontaktu, budou informováni o tom, že u vás nastala změna. Jedná se vesměs o záznam o vaší aktivitě, ať už se jedná o novou práci, získání certifikátu, zapojení do projektu nebo třeba informaci o tom, že jste se stali dobrovolníkem.

3. Doporučení

Jsou společnosti, které předtím než vás pozvou na pohovor, skutečně zavolají do bývalých firem, kde jste pracovali, a ověřují si, jak s vámi byl bývalý zaměstnavatel spokojený. Na LinkedInu tuto informaci o vás mohou zjistit okamžitě, bez toho aniž by kohokoliv kontaktovali. Postačí jen, aby vám někdo z bývalé firmy napsal doporučení na váš profil. Ten někdo by v ideálním případě měl být váš nadřízený, případně majitel firmy. Nejčastěji se můžete setkat s doporučeními od bývalých zaměstnavatelů, nadřízených, kolegů, obchodních partnerů nebo přímo od samotných klientů.

4. Potvrzení schopností a dovedností

Při založení vašeho profilu (a kdykoliv poté) máte možnost uvést dovednosti, o kterých jste přesvědčení, že patří mezi vaše silné stránky. Může se jednat například o organizační schopnosti, komunikační dovednosti, řešení krizových situací, práci s počítačem, samostatnost, práci v týmu, ochotu pomáhat nebo znalost cizího jazyka. Každý najdete určitě minimálně osm dovedností, schopností, kterými se můžete pyšnit. Ostatní z vaší sítě vám pak tyto dovednosti, pokud s nimi souhlasí, mohou potvrdit. Jedná se vesměs opět o určitou formu reference.

5. Viditelná síť kontaktů

Stejně jako na Facebooku máte přátelé, tak na LinkedInu máte zase určitý počet spojení. Výhodou toho je, že pokud se o vás někdo zajímá (potencionální zaměstnavatel, obchodní partner, klient, headhunter), okamžitě vidí, kolik společných spojení máte. Pokud nějaká jsou, může si u dotyčných u nich ověřit referenci, spolupráci, a vlastně prvotně se vůbec zeptat, odkud a jak vás zná. Jelikož vše probíhá na bází on-line, může být takovéto ověření reference otázkou několika desítek minut, maximálně hodin, samozřejmě v závislosti na tom, jak druhá strana tráví čas na internetu a jak rychle reaguje.

Autor článku

Andrea Papoušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU