Firmy stále více tankují za plošné ceny. Úspora nákladů může být velká

05.10.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Firmy a podnikatelé využívají stále častěji palivové karty umožňující tankovat za stejné ceny v rámci celé České republiky. Takto lze tankovat za stejnou cenu nejen napříč republikou, ale i napříč sítěmi čerpacích stanic bez ohledu na totemové ceny. Výhody plošných cen se naplno projeví hlavně na frekventovaných úsecích silnic, kde jsou pohonné hmoty zpravidla extrémně předražené.

Plošné ceny pohonných hmot jsou nabízeny jako součást karetních programu pro firmy. Karetní programy přitom mohou být vázány na jednu konkrétní síť (např. Shell, Čepro, Benzina, MOL apod.), ale mohou to být i programy využitelné napříč sítěmi (např. euroWAG, DFC, Axigon apod.). Zájem o využívání plošných cen podle poskytovatelů karetních programů roste. Plošné ceny jsou dlouhodobě pod průměrem v rámci celé ČR a firmy rovněž nemusejí řešit výrazné rozdíly v cenách pohonných hmot v jednotlivých krajích nebo u hlavních dopravních tahů. Ceny u dálnic a frekventovaných silnic totiž bývají výrazně vyšší.

Například Benzina nabízí svým zákazníkům možnost tankovat za tzv. Benzina List Price. Jedná se o nabídku pro držitele karet Benzina Tank karta Business. „Jde o plošnou cenu, která je vhodná pro společnosti pohybující se po celé ČR případně po hlavních dálničních tazích. Jednotná vyhlašovaná týdenní cena je velmi oblíbeným nástrojem, jak mít ceny pod kontrolou,“ uvádí Mikuláš Duda, manažer tiskového oddělení Unipetrolu, který provozuje síť čerpacích stanic Benzina. Obliba Benzina List Price je podle Dudy značná a roste. Je mnoho firem, které tento způsob stanovení ceny přímo vyhledávají, neboť chápou jeho výhody.

Na trhu existují i poskytovatelé umožňující využívat plošné ceny napříč více sítěmi. „Našim klientům garantujeme stejné ceny pohonných hmot napříč všemi kraji jak u dálnic, tak i ve zbytku republiky. V tomto týdnu naši klienti tankují naftu za 26,98 Kč/l u Shellu a za 27,19 Kč/l u EuroOilu, přičemž tankovací karty jsou akceptovány i u dalších více než 500 čerpacích stanic Benzina a OMV,“ uvádí Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon. I Axigon zaznamenal enormní růst zájmu o vyhlašované jednotné ceny pohonných hmot „Výtoč našich klientů se za prvních 8 měsíců letošního roku dostala na úroveň 11 milionů litrů pohonných hmot, což je čtyřikrát více než za stejné období v loňském roce,“ dodává Duraković.

Klasická funkce palivové karty spočívá v čerpání slevy ze stojanových cen konkrétní čerpací stanice, která se pohybuje v rozmezí od 30 haléřů do 1,20 Kč/l u běžných paliv a 2 Kč/l u prémiových paliv. Při využití plošných cen však lze snížit cenu litru pohonné hmoty mnohem více. „Například sleva 1 Kč/l ze stojanových cen na první pohled může vypadat velmi dobře, ale když řidič natankuje třeba na D1 naftu aktuálně až za 32,90 Kč/l, tak oproti tankování mimo dálnici si i po korunové slevě stále připlatí 4 až 5 Kč/l. U tankovací karty s plošnou cenou přitom v tomto týdnu zaplatí jen 26,86 Kč/l u všech čerpacích stanic Shell, včetně těch u dálnic,“ objasňuje Damir Duraković. Řidič tak může tankovat po své trase a není nucen nikam sjíždět, aby hledal levnější pumpu.

I když je po službě velká poptávka, pro každou firmu bude zřejmě vhodný jiný způsob stanovení ceny dle charakteru svého podnikání. „Je vždy na zákazníkovi, aby se rozhodl pro vhodný způsob stanovení ceny. Každý zákazník má různé potřeby a různý charakter podnikání,“ dodává Mikuláš Duda. Nelze tedy očekávat, že by vyhlašované plošné ceny nahradily klasické firemní slevy ze stojanových cen, což potvrzuje i předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček. „Plošné ceny nejsou žádnou novinkou. Na trhu jsou již řadu let, a pokud jsou produktem konkrétní firmy pro její vlastní síť, pak bude jistě plošná cena nastavena tak, aby firma sama sobě nekonkurovala,“ upozorňuje Indráček.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU