Průmysl se v srpnu vrátil k růstu, obchodní bilance do přebytku

07.10.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. října (ČTK) - Průmyslová produkce se v srpnu vrátila k růstu. Meziročně posílila o 13,1 procenta, zatímco v červenci o 14,1 procenta klesla. Údaje z obou letních měsíců ovlivnil rozdílný počet pracovních dnů. Stavebnictví zpomalilo meziroční pokles na 5,9 procenta ze 16,3 procenta v červenci, kdy stavební produkce klesala nejrychleji od března 2013. Zahraniční obchod v srpnu skončil v přebytku 13,8 miliardy Kč, když o rok dříve byl ve schodku 1,7 miliardy. Za dobrými výsledky obchodu stály rovněž kalendářní vlivy, pozitivní vývoj v Evropě a úspěchy automobilek.

Srpnový růst průmyslové výroby téměř plně vykompenzoval červencový propad, který způsobily celozávodní dovolené, shodli se dnes analytici, které oslovila ČTK. Nejvíce to platilo v automobilovém průmyslu, který rostl o více než polovinu. Ve zbytku roku očekávají mírný růst průmyslu.

\"Průmysl se rychle vzpamatoval z šoku, který utrpěl v červenci. Srpnový růst produkce podpořen meziročně dvěma pracovními dny navíc v podstatě vyvážil markantní pokles v předchozím měsíci. Pochmurné vyhlídky, které se pro český průmysl mohly rýsovat na základě červencových čísel, tak jsou nyní zcela zažehnány,\" uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Rovněž silný růst vývozu o 17,4 procenta podle analytiků potvrdil, že negativní čísla o vývoji české ekonomiky v červenci byla jen jednorázovou výchylkou, a nikoliv novým trendem. Dohánění červencového výpadku dokonce předběhlo očekávání. \"Pokud se v září nestane nic mimořádného, měl by čistý export přispět k meziročnímu růstu české ekonomiky za třetí kvartál podobně výrazným způsobem jako v druhém čtvrtletí,\" uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Meziročně se zvýšil dovoz i vývoz. Obchodní bilanci kladně ovlivnily zejména výsledky obchodování se stroji a dopravními prostředky a s minerálními palivy.

České stavebnictví v srpnu zpomalilo meziroční pokles na 5,9 procenta z 16,3 procenta v červenci, když přibylo zahájených bytů, ubylo ale dokončených bytů a vydaných stavebních povolení.

Hlavními příčinami propadu stavební výroby jsou nedostatek nových zakázek a vysoká srovnávací základna z loňského roku. Loňský růst byl způsoben dočerpáváním evropských peněz z programového období 2007 - 2013. Celkem stavebnictví od ledna do konce srpna meziročně propadlo o 10,2 procenta, inženýrské stavitelství dokonce o 15,6 procenta.

\"Ani v srpnu se nepodařilo zvrátit dosud velmi negativní trend stavební výroby, která strádá nedostatkem nových zakázek. Loňský boom odvál čas s tím, jak se vyčerpaly dříve nevyužité peníze z EU,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Nyní je podle něho nový balík peněz z Evropské unie sice opět na stole, ale není ho za co rozdělit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK