Hypotéky jsou v ČR rekordně levné, v okolních zemích jsou sazby i nižší

19.10.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Hypoteční sazby v Česku v září klesly na minimum 1,82 procenta, v řadě okolních zemí jsou ale na podobné či ještě nižší úrovni. České domácnosti však často za hypotéku zaplatí méně, protože jsou ušetřeni dalších nákladů. Vyplývá to z analýzy společnosti Chytrý Honza.

Na Slovensku začínají hypoteční sazby u hypotéky s fixací pět let podle srovnávače Trend.sk na 1,19 procenta. V Polsku je index podobný českému Hypoindexu na 1,5 procenta. V Německu jsou podle finančního poradenství FMH ve Frankfurtu u hypotečních úvěrů s dobou splatnosti deset let v průměru 1,07 procenta. Sazby nad dvacet let jsou v průměru 1,74 procenta. Německá Deutsche Bank nabízí hypoteční úrokovou sazbu 0,89 procenta.

Švýcarská Credit Suisse poskytuje úrokovou sazbu 1,03 procenta s dvouletou a 1,06 procenta s pětiletou fixací. Ve Velké Británii je možné získat v případě 60procentní hypotéky úrokovou sazbu 1,24 procenta.

"Státy pod vlivem Evropské centrální banky jsou vyrovnané v rámci maximálně několika procentních bodů, zatímco v podstatě hned za hranicemi EU jdou úrokové sazby strmě nahoru. Například turecká hypoteční úroková míra činí aktuálně 11,5 procenta," řekl ČTK ředitel Chytrého Honzy Jiří Paták.

Na příkladu amerického trhu je podle něj vidět, že po výkyvech se trh stabilizuje kolem tří procent za hypotéku fixovanou na pět let. "Podobný vývoj můžeme čekat v horizontu několika let i v Česku," odhadl.

ČR patří v evropském kontextu mezi trhy s nejnižšími náklady na hypotéku. "Vysoká konkurence bank na tuzemském trhu minimalizovala náklady jako poplatek za sjednání, vedení účtu nebo odhad nemovitosti, které jsou i na vyspělých trzích poměrně běžné," upozornil Paták. Navíc již neplatí, že povinnou výbavou k české hypotéce je životní pojištění nebo pojištění schopnosti splácet. Polská nebo rakouská domácnost tak při koupi nemovitosti ha hypotéku musí sáhnout hlouběji do kapsy, dodal.

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v září klesla na nové minimum 1,82 procenta, vyplývá z dnešních údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace.

"Tlaky na citelnější růst sazeb budou i nadále slabé. Ustanou však i tlaky na další pokles. Dno je tedy na dohled," komentoval čísla analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Růst sazeb hypoték, pokud nastane, bude podle něj velmi mírný a neměl by výrazněji omezit poptávku.

Autor článku

ČTK  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY