Jak vybrat nejvýhodnější půjčku

23.11.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Když už se rozhodnete vzít si půjčku, hledejte nejvýhodnější nabídku. Zajímejte se nejen o výši úrokové sazby, ale i další poplatky spojené s půjčkou. Smlouvu podepište až po jejím prostudování. Pokud ve smlouvě něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat.

Dříve než se rozhodnete pro půjčku, řádně zvažte, zda pravidelné měsíční splátky příliš nezatíží váš současný rozpočet. Abyste získali rychlý přehled o aktuální finanční situaci, připravte si prázdný list papíru a tužku. Vlevo napište všechny pravidelné příjmy domácnosti. Vpravo uveďte pravidelné měsíční výdaje jako jsou nájem, splátka hypotéky, platby za energie, vodu, výdaje na jídlo, dopravu a tak dále. Na straně výdajů by neměla chybět ani částka, kterou si každý měsíc odkládáte stranou jako finanční rezervu pro plánované i neočekávané události. Na závěr všechny výdaje sečtěte a výslednou částku odečtěte od celkových příjmů domácnosti. Výsledek napoví, jak vysokou splátku si můžete dovolit.

S výběrem pomohou srovnávače

Pokud víte, kolik peněz si potřebujete půjčit a jak dlouho plánujete splácet, můžete začít hledat jednotlivé nabídky. Rychlý přehled o trhu půjček si uděláte pomocí srovnávačů na finančních portálech. Obvykle stačí zadat požadovanou výši půjčky spolu s dobou splácení a hned vidíte nabídky jednotlivých bank a nebankovních společností.

Většina půjček je neúčelových, nemusíte se tedy nikomu svěřovat s tím, na co peníze použijete. Pokud ale plánujete využít peníze například na nákup automobilu, vybavení či rekonstrukci bydlení nebo k refinancování dříve poskytnutých půjček, zajímejte se o nabídku účelových úvěrů.

Půjčujte si od zavedených poskytovatelů

V současné době nabízí půjčky banky i různé nebankovní společnosti. Svůj výběr omezte jen na solidní poskytovatele. Poznáte je tak, že netají svoji adresu, mají jasné podmínky půjčky, nechají vám dostatek času na jejich prostudování, jsou schopni vám odpovědět na vaše dotazy, prověřují bonitu žadatelů a do sjednání půjčky vás nijak netlačí. Vyhněte se nabídkám, které slibují rychlé získání peněz bez prověření vaší finanční situace.

ONLINE srovnání kreditních karet

Porovnávejte RPSN

Každý se přirozeně snaží vybrat takovou půjčku, u které přeplatí co nejméně. Na stránkách většiny srovnávačů se setkáte s roční úrokovou sazbou. Myslete na to, že uvedené úrokové sazby jsou pouze orientační a většinou se jedná o nejnižší dosažitelnou sazbu. Skutečnou výši úroku se dozvíte až v okamžiku vyhodnocení žádosti poskytovatelem.

Úroková sazba vypovídá o ceně zapůjčení peněz. Přesnějším ukazatelem pro porovnání výhodnosti půjčky je ukazatel RPSN (roční procentní sazba nákladů). Tento ukazatel zahrnuje oproti úrokové sazbě navíc i další výdaje spojené s půjčkou. Může sem patřit například poplatek za sjednání půjčky, který je nejčastěji ve výši 1 % z vypůjčené částky. Další položkou navyšující RPSN je volitelné pojištění sjednané k půjčce. Nejčastěji je k půjčkám nabízeno pojištění schopnosti splácet.

Pokud si půjčujete v jiné bance, než kde máte založený běžný účet, dopředu si ověřte, zda není sjednání půjčky podmíněno založením nového účtu. Poplatek za vedení běžného účtu, který nepotřebujete, je zbytečným výdajem. Poskytovatelé půjček mohou také vyžadovat poplatek v případě změny smluvních podmínek nebo při předčasném splacení.

Prostudujte smlouvu a související dokumenty

Před sjednáním půjčky si v klidu přečtěte smlouvu a všechny související dokumenty. Pokud uvažujete i o pojištění schopnosti splácet, zajímejte se i o podmínky pojištění. Ne všichni poskytovatelé mají smlouvy přehledné, srozumitelné a stručné. Když nebudete ve smlouvě něčemu rozumět, nebojte se zeptat. Kvalitní poskytovatelé půjček vám rádi na vaše dotazy odpoví a vše vysvětlí.

Jak vybrat půjčku

  • Vyberte si správný typ půjčky
  • Porovnávejte nabídky zavedených poskytovatelů
  • Výhodnost půjčky porovnávejte pomocí ukazatele RPSN
  • K půjčce si nemusíte sjednávat další finanční produkty, které nepotřebujete
  • Prostudujte si smlouvu a související dokumenty

Autor článku

Milan Masařík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY