Jak vybrat správnou kreditní kartu

24.11.2016 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


V Česku můžete vybírat z desítek kreditních karet od různých bank i úvěrových společností. Jednotlivé kreditní karty se liší délkou bezúročného období, částkou, kterou získáte zpět ze svých plateb i výší slev při nákupu u vybraných partnerů. Existují i další parametry, které je třeba zohlednit při výběru kreditní karty.

Dříve než se rozhodnete, která kreditní karta bude ta práva, přemýšlejte o jejím budoucím využití. Budete kartou platit všechny menší i velké nákupy a po obdržení výpisu dluh včas vyrovnáte? Máte oblíbený obchod, kde pravidelně nakupujete a rádi byste získali zajímavou slevu za věrnost? Nebo potřebujete kreditní kartu pro překlenutí velmi krátkého období, kdy jste bez peněz a nechcete nikde opakovaně žádat o úvěr? Tyto a další otázky si položte ještě před tím, než začnete porovnávat parametry jednotlivých kreditních karet.

Nejsledovanější parametry kreditních karet

Většinu lidí motivuje k pořízení kreditní karty dlouhé bezúročné období, vysoké procento zpět na kartu z provedených plateb a zajímavé slevy u co nejširšího počtu obchodních partnerů. U bezúročného období platí, čím delší, tím lépe. Získáte totiž více času, kdy můžete žít za peníze banky. Dnes můžete získat maximálně 60 dnů bezúročného období.

Většina kreditních karet vrací určité procento z každé bezhotovostní platby u obchodníků nebo na internetu. U běžných kreditních karet se nejčastěji setkáte s jedním procentem, v případě co-brendovaných karet (pozn. karta vytvořená ve spolupráci banky či úvěrové společnosti a firmy z nebankovního sektoru – například obchodního řetězce, čerpací stanice, letecké společnosti či e-shopu) na zboží konkrétní společnosti i více. Například BILLA kreditní karta nabízí 3 % zpět za každý nákup zaplacený kreditní kartou v prodejnách BILLA. Za rok můžete získat za své nákupy zpět až 6 000 korun.

ONLINE srovnání kreditních karet

Při výběru kreditní karty porovnejte maximální částku, kterou můžete získat zpět s výší poplatku za kartu. Přihlédněte také k tomu, zda se nasbírané peníze odečítají z vyčerpané částky nebo získáte například poukázky v odpovídající hodnotě na nákup určitého zboží nebo bonusové body do věrnostního programu (pozn. nasbírané body následně vyměníte za konkrétní zboží).

Kreditní karty nabízí zajímavé slevy u vybraných obchodníků. Získat můžete slevy i v řádu několika desítek procent. V seznamu partnerů naleznete prodejny knih, kosmetiky, obuvi, sportovního zboží, ubytovací zařízení, restaurace, fitness centra a podobně. Při výběru zvažte, jak často u vybraných obchodníků nakupujete a kolik u nich ročně utratíte.

K dispozici můžete mít až stovky tisíc korun

Kdo bude s kreditní kartou platit veškeré rodinné výdaje, měl by se zajímat i o maximální výši úvěrového rámce. Jedná se o částku, kterou vám finanční společnost dala k dispozici. Vyšší úvěrový rámec oceníte v situaci, kdy kartu občas využijete k placení dražšího zboží jako například vybavení domácnosti, zájezd, sportovní vybavení a podobně. Úvěrový rámec nabízených kreditních karet se obvykle pohybuje od desítek až do několika stovek tisíc korun.

Při nevyužití bezúročného období počítejte nemalým s úrokem

Banky a úvěrové společnosti počítají s tím, že část lidí nesplatí vyčerpanou částku do konce bezúročného období. V takovém případě je vypůjčená částka úročena, a to už od okamžiku čerpání peněz. V ceníku kreditních karet naleznete dvě úrokové sazby: pro bezhotovostní platby a výběry hotovosti. Tyto dvě sazby se mohou lišit. Pokud plánujete vybírat peníze v hotovosti, ve většině případů počítejte i s vyšším poplatkem za výběr. Aktuálně roční úrokové sazby začínají na 9,9 % a končí u hranice 30 %. Při využití úvěru se zajímejte také o minimální výši měsíční splátky.

Kreditní karty nabízejí řadu doplňkových služeb

Spolu s kreditní kartou můžete získat i řadu dalších doplňkových služeb. Některé máte v rámci měsíčního poplatku zdarma, jiné jsou za poplatek. Záleží na konkrétním typu kreditní karty. Zajímavým benefitem jsou například asistenční služby, které za vás vyřeší například nepříjemnosti v domácnosti nebo na cestách (např. přivolání zámečníka, výměna pneumatiky u automobilu apod.). Kdo chce mít neustálý přehled o pohybu peněz na kartovém účtu, může si vybrat službu SMS info. S touto službou se dozvíte o každé platbě. Ke kartám si běžně sjednáte také pojištění schopnosti splácet, pojištění zneužití karty, osobních věcí, prodloužení záruky či cestovní pojištění.

Autor článku

Milan Masařík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY