Tržby v maloobchodu v říjnu zpomalily meziroční růst na dvě pct

06.12.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Tržby v maloobchodě bez aut v říjnu zpomalily meziroční růst na dvě procenta ze zářijových revidovaných pěti procent. Lidé více než před rolem utratili za pohonné hmoty hmot, nepotravinářské zboží, naopak klesly tržby za potraviny. Nejvyšším tempem rostl v říjnu internetový prodej. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský, tržby očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o 3,1 procenta. Meziměsíčně klesly tržby očištěné o sezónní vlivy reálně o 0,3 procenta.

K meziročnímu růstu nejvíce přispěl internetový a zásilkový prodej, v němž obchodníci utržili o 23,4 procenta více. Dařilo se také specializovaným prodejnám s oděvy a obuví, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci a s počítačovým a komunikačním zařízením nebo potravinami a farmaceutickým zbožím. Naopak nižší tržby měly nespecializované prodejny s převahou potravin a prodejny s potřebami pro domácnost.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly reálně meziměsíčně o 0,9 procenta. Meziročně tržby očištěné o kalendářní vlivy se zvýšily o 0,8 procenta. \"Bez očištění se naopak snížily o 2,3 procenta, v tom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů klesly o 2,4 procenta a za opravy o 2,1 procenta,\" uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK