Hypotéky v prosinci dle očekávání zdražily

03.01.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Průměrná úroková sazba, za kterou banky v prosinci nabízely své hypoteční úvěry, činila 1,97 %. Minimální dosažitelná fixní sazba, za kterou je nyní možné hypotéku získat, činí 1,54 %. Hypotéky i přes zmíněné zdražení zůstávají levné.

Objem sjednaných hypoték v roce 2016 překoná dosavadní rekordy. Za 11 měsíců banky poskytly hypotéky za 208 miliard, čímž překonaly celkový výsledek předchozího roku a nadprůměrný výsledek očekáváme i v prosinci, takže celková suma sjednaných hypotečních úvěrů s jistotou překoná 220 miliard korun.

TIP: Přehledné srovnání aktuálních úrokových sazeb jednotlivých bank najdete v našem srovnávači sazeb hypoték.

Na začátku prosince zvýšila úrokové sazby Hypoteční banka, krátce na to se přidala UniCredit Bank a do konce měsíce sazby zvedla ještě Sberbank a Expobank. Titulní index GOFI 70, který měří průměrnou nabídkovou sazbu hypoték do 70 % LTV* v prosinci skokově vzrostl o 11 bazických bodů z 1,86 na 1,97 %. V meziročním srovnání však 70% hypotéky stále ještě zůstávají levnější. Loni v prosinci hodnota indexu činila 2,13 %.

Vývoj úrokových sazeb hypoték

Vývoj úrokových sazeb hypoték

Podobný meziměsíční skok by učinil i index mapující hypoteční nabídku v pásmu do 85 % LTV. Nicméně v prosinci vlivem přepásmování nabídky vypadla z indexu nabídková sazba Expobank, která byla vysoko nad průměrem, takže index navzdory zdražování v ostatních bankách klesl meziměsíčně o 4 setiny procentního bodu z 2,04 % na rovná 2 procenta.

Zvýšení úrokových sazeb se odehrává napříč celou hypoteční nabídkou. Nejvíce však rostou sazby u fixací na 6 a více let. Z pohledu LTV* docházelo v souvislosti s doporučením ČNB v řadě bank v posledních měsících k „překolíkování“ hraničních hodnot jednotlivých pásem a s tím souvisely i změny v nastavení cen pro jednotlivá pásma. V prosinci ukončila nabídku hypoték v pásmu nad 90 % i Sberbank, čímž kategorie hypoték od 90 % LTV výše přestala na českém trhu existovat.

Index GOFI 100 jsme z výše uvedených důvodů (faktické ukončení nabídky hypoték v tomto pásmu) zamrazili a uvidíme, zda se někdy v budoucnu 100% hypotéky opět objeví v nabídce. Poslední – listopadová – hodnota indexu činila 2,99 %. Od ledna pravděpodobně upravíme metodiku doplňkových indexů mapující nabídku hypoték nad 70 procenty LTV.

Nárůstu sazeb se nevyhnula ani nabídka úvěrů s variabilní (plovoucí) úrokovou sazbou. Index GOFI 70 VAR vlivem prudkého zdražení UniCredit Bank meziměsíčně vzrostl o 15 setin procentního bodu na 2,25 procenta. Průměrná nabídková sazba hypoték s plovoucí (floatovou) sazbou se tedy i nadále pohybuje bezmála 3 desetiny procentního bodu nad indexem fixních sazeb.

Růst sazeb bude nejspíš pokračovat

Zvyšování úrokových sazeb bude pokračovat i v lednu. K 1.1. se chystala zvýšit úrokové sazby i Česká spořitelna, ale ta své rozhodnutí nakonec přehodnotila a zvýšení sazeb posunula na 16. ledna. Česká spořitelna je poslední z trojice největších poskytovatelů hypoték, která drží sazby na původní úrovni. Komerční banka hypotéky zdražovala již na konci listopadu. Kromě České spořitelny zůstávají fixní sazby hypoték zatím beze změny a tedy na historických minimech u 6 bank.

Jsme teprve na začátku roku 2017 a vývoj sazeb a poptávky po hypotékách určuje celá řada faktorů, jejichž sílu a směr lze za stávajících podmínek těžko odhadovat. Základem našich úvah ohledně budoucího vývoje je hladina úrokových sazeb ČNB a cena peněz na mezibankovním trhu, od kterých se odvíjí cena peněz, za kterou si banky samy půjčují. ČNB dříve avizovala, že v letošním roce dojde k ukončení měnových intervencí a vzhledem k vývoji inflace a dalších ukazatelů reálné ekonomiky, roste i pravděpodobnost zvýšení základních úrokových sazeb ze strany ČNB. Paralelně s tím vidíme i na mezibankovní trhu tendence růstu sazeb. Navzdory nynější korekci se zde sazby pohybují zhruba na dvojnásobku rekordních minim dosažených loni v létě.

TIP: Příčinami růstu úrokových sazeb na mezibankovním trhu jsme se zabývali v komentáři Hypotéky zdražují. Proč?

Obě tyto skutečnosti dávají tušit, že hypoteční úrokové sazby by mohly v letošním roce pozvolna růst a měřeno našimi indexy nabídkových sazeb se cenově mohly dostat zhruba na úroveň ze začátku loňského roku.

Dostupnost bydlení je horší

Hypotéky i přes zmíněné zdražení zůstávají extrémně levné. Oproti stejnému období loňského roku jsou nyní nabídkové sazby zhruba o 2 – 3 desetiny procentního bodu níže, což v případě 2milionové hypotéky s 20letou splatností znamená rozdíl v měsíční splátce v řádu několika stokorun. Při meziročním porovnání nákladovosti financování hraje nyní mnohem větší roli pořizovací cena nemovitosti, případně ceny prací a materiálu pokud se jedná o rekonstrukce. V obou případech na trhu pozorujeme rostoucí trend, který bude pravděpodobně pokračovat i v letošním roce.


* LTV = poměr mezi částkou úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti
Zdroj: GOLEM FINANCE, banky, patria.cz

Autor článku

Luboš Svačina  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY