Sdružení: V českých automobilkách chybí 4000 pracovníků

14.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Českým automobilkám a výrobcům autodílů chybí aktuálně zhruba 4000 pracovníků. Podobnou roční potřebu nových zaměstnanců budou mít nejméně do roku 2020. Vyplývá to z informací Sdružení automobilového průmyslu. Celkově podle mluvčího sdružení Miroslava Konvaliny představuje roční potřeba nových zaměstnanců 3,5 procenta z celkového počtu 117.000 lidí v členských firmách.

\"Ve skupině středoškolského vzdělání s vyučením se nedostává zhruba 2400 zaměstnanců, ve skupině středoškolského vzdělání s maturitou je to 800 zaměstnanců a u vysokoškoláků je to rovněž cca 800 zaměstnanců,\" řekl dnes ČTK.

Automobilky v oblasti středního školství dlouhodobě prosazují zavádění co nejvíce prvků z modelu duálního vzdělávání, tedy kombinaci teorie ve škole a praxe ve firmách. Vedle toho prosazují opatření, která umožní budovat vztah k technice již od nejútlejšího věku, například zavádění polytechnické výuky v mateřských školách nebo znovuobnovení praktického vyučování na základních školách.

Na vysokých školách zájem o nové obory spojené s dopravními prostředky roste. Například Ústav bezpečnostních technologií a inženýrství na Fakultě dopravní ČVUT eviduje rostoucí zájem o studijní obory zaměřené na bezpečnost dopravy, informační a komunikační technologie a jejich aplikace v dopravě. Důvodem vysokého zájmu je podle vedoucího ústavu Václava Jirovského široké uplatnění absolventů magisterského i bakalářského studia.

Studenti se v rámci studia seznámí například s problematikou sdílení informací mezi vozidly, připojení na mobilní sítě, s trendy v oblasti hackingu v dopravě nebo senzorickými systémy v dopravních sítích. Aktuální jsou i témata autonomních vozidel, integrovaných systémů bezpečnosti, systémů aktivní i pasivní bezpečnosti a vzájemné komunikace automobilů.

\"Konektivita automobilů na jednu stranu přináší široké možnosti sdílení dopravních informací nebo diagnostiky vozidel v reálném čase, na druhou stranu ale představuje významné bezpečnostní riziko včetně ohrožení lidských životů v případě napadení nebo selhání systémů ve vozidlech,\" dodal Jirovský.

V Česku bylo loni vyrobeno rekordních 1,34 milionu aut. Automobilky a výrobci dílů mají více než pětinový podíl na celkové průmyslové výrobě ČR. Tržby firem sdružení předloni přesáhly 900 miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK